Ugrás a tartalomra

Ács Károlyra emlékeztek Szabadkán

2017.07.05
13:41
2024.03.19
08:50
Emlékest a tíz éve Kölnben elhunyt szabadkai költő, szerkesztő, műfordító tiszteletére.

Az észak-bácskai városban született költő, szerkesztő, műfordító halálának 10. évfordulója alkalmából a Vajdasági Írók Egyesülete, a Forum Könyvkiadó Intézet és a Szabadkai Városi Könyvtár szervezett emlékestet.            

A vajdasági származású költő jelentős számú verset, kötetet hagyott hátra az utókornak. Nem csak verseket írt, fordított és szerkesztőként is jeleskedett. Az emlékesten Ács Károly lánya is jelen volt. Kovács Tünde elmondta, nem annyira irodalmi, inkább személyes emlékei vannak édesapjáról. „Szeszélyes, vidám, érdekes, követelődző volt és állandó dinamikát vitt a gyerekkoromba és a családunkba, és az nagyon jó volt. Szeretett utazni, szeretett kirándulni, mindig valahova mentünk, mindig valami történt, mindig volt valami új kihívás, amivel mindannyian akkor foglalkoztunk, úgyhogy jó volt.”

Faragó Kornélia egyetemi tanár tolmácsolásában Ács levelezéseiből részleteket is hallhattak az érdeklődők. Ács Károly a vajdasági irodalom nagy egyénisége volt. Itt élt és alkotott. Életének utolsó évtizedét azonban Kölnben töltötte. Ifj. Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet: „Nagyon érdekes, hogy annak ellenére, hogy külföldön élt, mennyire szívén viselte az itthon maradottak sorsát. A legutolsó kötete, amely Megszólítások címmel jelent meg, pont arról is jellegzetes, hogy a közéleti líra kerül túlsúlyba benne. Folyamatosan foglalkoztatták az itteni történések, az itteni irodalom. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy személyesen is találkozhattam vele.”

Miután a Forum Könyvkiadó Intézetbe került, több fiatalt költőt is felfedezett. Bordás Győző, elnök, Vajdasági Írók Egyesülete: „Költészetén kívül szerkesztői munkáját is értékelnünk kell, ugyanis tíz éven át, 1965–1975-ig szerkesztette a Híd folyóiratot, folytatva azt a hagyományt, amelyet Major Nándor, majd Papp József kezdett, amelynek az volt a lényege, hogy a dilettánsokat kizárják az irodalomból és nyissanak az akkori Jugoszlávia irodalma, valamint a világ irodalma felé.”

Ács Károly 1928-ban született. Munkásságát számos rangos elismeréssel, egyebek között Híd Irodalmi Díjjal jutalmazták. A költő 2007-ben, Kölnben hunyt el.         

Az észak-bácskai városban született költő, szerkesztő, műfordító halálának 10. évfordulója alkalmából a Vajdasági Írók Egyesülete, a Forum Könyvkiadó Intézet és a Szabadkai Városi Könyvtár szervezett emlékestet.     

Ács Károly
irodalom
emlékest
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.