Ugrás a tartalomra

Ady-napok Bácskossuthfalván

2023.08.20
16:44
Forrás
Pannon RTV
Játszóház, kiállítás és művelődési műsor - kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelt Bácskossuthfalván az Ady Endre Művelődési Központ. Az Ady-napokat 2009 óta szervezik meg, amikor bemutatkoznak a központ szakosztályai.

Negyven gyermek játszott és kézműveskedett az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban az Ady-napok alkalmából megtartott játszóházban péntek délután. Szombaton a Lóbárban megnyílt az Ady Endre Művelődési Központ berkeiben működő kézimunkacsoportok kiállítása, hímzéseket, gyöngy- és mézeskalácsmunkákat is megtekinthettek a látogatók. Bece Angéla, vezető, Tarka Virág Kézimunkacsoport, Bácskossuthfalva: „Nagy hangsúlyt fektettük a népi hímzésre, főleg a magyar hímzésre, azon velül is a vajdasági fehér hímzésre és a jászsági szűcs hímzésre, illetve a kunsági hímzésre, és ezekből látható most kiállítás. A szakkörprogramban is résztvettünk, és abból is pár munkát bemutatunk.”

A színházban megtartott művelődési műsorban a néptáncosok, énekesek léptek fel a legkisebbektől az idősekig. Nagy Anett, tag, Pántlika néptánccsoport, Bácskossuthfalva: „Nagy ünnep az Ady-nap ünnepe. A falunak megmutatjuk, hogy egész évben mikkel készültünk, és be tudjuk mutatni a családoknak, mamáknak, tatáknak, nagyszülőknek, hogy mi igenis dolgozunk azért, hogy a falut megtartsuk. Sokan nem képviselik a régi hagyományokat, mi viszont azért csináljuk, mert képviseljük.”

A több mint hatvan éve működő művelődési központnak 90 gyermek és mintegy 40 felnőtt állandó tagja van, de az egyes események szervezésében résztvevőkkel, alkalmi csoportokkal együtt kétszázra tehető a taglétszám. Tímár Gabriella, elnök, Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva: „Az Ady-nap 2009 óta az Ady Endre Művelődési Központról szól, ekkor szeretnénk bemutatkozni a közönségnek, hogy lássák mások is, hogy mi folyik az Adyn belül, hiszen nagyon nagy a tagság létszáma. A szülők és a hozzátartozók ilyenkor nyernek betekintést a valódi munkába, a színpadon, a kiállításokon látszik a munka gyümölcse, és a civil szervezetünknek közösségépítő szerepe van.”

A művelődési műsort követően oklevéllel és virággal köszöntötték a csoportvezetőket. Őszre gyertyaöntő és tojásfestő szakkör is indul az Ady Endre Művelődési Központban.

Ady-nap
Bácskossuthfalva
Ady Endre Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.