Ugrás a tartalomra

Antalovics Péter: Magánbeszélgetés

2023.10.06
09:30
2023.11.18
14:18
Forrás
Pannon RTV
A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának keretében bemutatták Antalovics Péter költő legújabb, Magánbeszélgetés című kötetét, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A költővel Lennert Móger Tímea beszélgetett a VM4K klubhelyiségében. Antalovics Péter verseiről a verssorai beszélnek legszemléletesebben: gránitba öntött képek, gyönyörű metafizika, csendes sírás a falon túlról, csupasz vidék fölött a kétség gomolyog, és a ködös kavargásban átlátszóvá válnak az arcok. Amikor nem vagyunk egyedül, akkor is egyedül vagyunk e sorokban, anélkül talán, hogy az önmagunkhoz visszavezető útra mindig rátalálnánk. Mert minden attól lesz igaz, hogy sosem történik meg, többek között ez is olvasható a kötet fülszövegében.

Antalovics Péter, költő: „Gyakorlatilag minden egyes szövegem beillik ebbe a hármas egységnek a valamelyikébe. Az első a társadalmi vonatkozás, vagy a társadalmi kérdések felé irányuló figyelem, ami szerintem mindannyiunkban ugyanúgy megvan. Ha nem is ennyire sarkítottan, vagy nem is ennyire tudatosan figyeljük ezeket a dimenziókat, de hogy ez a létünknek egyik nagyon fontos tere. Tehát ami kifelé a szocializációval a szűkebb-tágabb nevelt körben zajló neveltetésünkkel, tehát ez az egyik nagyon fontos összetevője annak, akik vagyunk. Akár kifelé, de még akár befelé is van hatása. A másik ez a nagyon intimitás szféra, ez a függőség ciklus, ami a legszemélyesebb tere gyakorlatilag a személyiségnek, de ezt most cáfolni is fogom, mert a harmadik ciklus meg pont ez, ami a magánbeszélgetés, amikor már viszont a pár, vagy a partner vagy bárhogy is nevezzük, az a fogódzó sincs, és igazán csak a tükör marad ott az ember előtt, és akkor az lesz az igazi lecsupaszított önvizsgálat.” 

Antalovics Péter
Csütörtök esték
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.