Ugrás a tartalomra

Áprilisban nyílhat meg a Szabadkai Népszínház

2024.02.28
20:51
Forrás
Pannon RTV
Közös előadással készülnek a társulatok a megnyitóra.

A tervek szerint idén április végén megnyílhat a Szabadkai Népszínház felújított épülete, a közel 17 éve tartó többször leállított és újrakezdett munkálatok után. Időközben módosítottak az épület kialakításán is – az eredetileg tervezett 20 ezer négyzetméteres teátrumot jelentősen csökkentették. A rendelkezésre álló játékterek nagysága és a közönség igényeinek kielégítése végett is módosítani kell a Népszínház szervezési rendszerét és repertoárját is – mondta el a Közügyek stábjának Miloš Nikolić, az intézmény ügyvezetője. Az új koncepció szerint egyre nagyobb teret kap majd a zene és egyre gyakrabban működnek majd együtt a társulatok, ami véleménye szerint új energiát hoz Szabadka színházi életébe.

2024 tavaszán még mindig folynak a Szabadkai Népszínház felújítási munkálatai. A beltérben padlóköveket és parkettát raknak le, a falakat vakolják és meszelik, kültéren pedig az ereszcsatornák rendezése, tisztítása, homlokzati hibák elhárítása, a homlokzat lemosása és a külső világítás kiépítése van folyamatban. A befejezést követően három terme, egy nagy-, egy kamara- és egy koncertterme lesz az objektumnak. Ezt új tartalmakkal kell megtölteni – mondta el a Közügyek stábjának Miloš Nikolić, a Szabadkai Népszínház ügyvezetője.

„Aminek nagyon örülök, elsősorban mint művész, nem pedig mint a Népszínház ügyvezetője és mint kultúrmunkás, hogy a Népszínházban már ebben az évadban bővíteni fogjuk a tevékenységünket. Ez azt jelenti, hogy repertoárunkra kerül a szimfonikus zenekar és a balett is. A drámai társulatok mellett, amelyek kitűnőek. A kezdeményezésemre és azt figyelembe véve, hogy hamarosan beköltözhetünk a székházunkba, ami gyönyörű és a legmodernebb Európában, arra is kell gondolnunk, hogy szélesítenünk kell a tevékenységünket, ami meg is történt. Meg szeretném köszönni a tartomány és a város támogatását ehhez az ötlethez. Remélem, hogy a közönségünk élvezni fogja ezt, hiszen mi mindent a közönségünkért csinálunk. Ez azt jelenti, hogy mindkét drámai társulatunknak lesznek premierjei, ezt idővel még erősíteni is fogjuk. Ami pedig a szimfonikus zenekart illeti, ami gyakorlatilag bekerült a rendszerünkbe, nekik nyolc koncertjük és négy balettelőadásuk lesz. Tehát gyakorlatilag a teljes évadot megtöltöttük egy szép programmal. Ebben az irányban folytatjuk majd az utunkat. Ahogy azt már többször is elmondtam, egy ilyen színháznak, aminek 14.600 négyzetméter áll a rendelkezésére, egy regionális művelődési központnak kell lennie. Amikor azt mondom, hogy regionális művelődési központ, az azt jelenti, hogy aki valamilyen komoly kulturális tevékenységgel foglalkozik, annak a rendszerünkhöz kell tartoznia. Ahogy láthatják, hamarosan egy budapesti színház fog nálunk vendégszerepelni, akik már régen voltak Szabadkán. Ezeket a partneri kapcsolatokat már bővítettük. Néhány hete horvátországi vendégszereplőink is voltak, tehát egy igazi regionális kulturális központ leszünk, ahol meg kell, hogy találják a helyüket az írók, a festők és fontos, hogy valóban elérjük, hogy Szabadka egy kulturális főváros legyen, aminek lennie is kell.
- Milyen termeket fognak majd használni az új épületben és milyen programokra?
- Két termünk lesz egyelőre, a nagyterem és a kamaraterem. Ez már nagyon jó. Amikor ez a fázis befejeződik, folytatódnak a munkálatok a koncertterem kiépítésével. Elmondhatom, hogy mi leszünk az egyedüli színház Európában, aminek saját koncertterme lesz, ami a Népszínházon belül fog működni.”

A szabadkai kulturális berkekben az utóbbi időben egyre gyakrabban emlegetik, hogy összeolvadhat a Népszínház magyar és szerb társulata. Ennek előszele egyesek szerint az is lehet, hogy egyre több szerb szerző művét viszi színpadra a magyar társulat, most pedig egy jórészt szerb nyelvű előadásban, a Sirota Milevában több magyar színész is játszik. Az ügyvezető cáfolta ezt, és azt mondta, hogy mindkét társulat meg fog maradni.

„ Ami a magyar társulatot illeti, meg kell, hogy dicsérjem őket, mert kiválóak. Holnap is Adán lesz előadásunk, amire négyszáz jegyet adtunk el. Ez csak egy dolog, de gratulálnom kell a kiváló színészeknek. A jövőben úgy fog ez működni, hogy négy saját premierjük lesz, ami nagyon jó. Ezek az előadások nagyon nézettek. Ragyogó közönségünk van. Most vettünk fel fiatal színészeket mindkét társulatba, ez komoly minőségi fejlődést jelent. Új művészeti igazgatónk van, egy tapasztalt szakember, Venczel Valentin személyében. Tehát egy szép időszak előtt állunk. A tapasztalt szakemberek mellett a fiataloknak is tanulni kell. A következőkben majd nekik is bizonyítaniuk kell. Egy szép időszak vár a magyar társulatra, de a teljes Népszínházra is.
- Hogyan funkcionál az együttműködés a magyar és a szerb társulat között?
- Ez egy érdekes kérdés. Azt gondolom, hogy jelenleg nagyon jól működik. Igazából mindig is kitűnően működött. Ha azt nézzük, hosszú éveken keresztül nem volt kapcsolatuk. Az egyik társulatnak megvolt a maga repertoárja és a másiknak is. Ott, ahol próbálnak és ahol dolgoznak, nem tudnak találkozni. Az én fejemben egy kicsit más koncepció van. Ez azt jelenti, hogy a színész az színész, a színésznő az színésznő, a zenész az zenész, azt gondolom ön ezt érteni fogja. Azt gondolom, hogy nekik együtt kell csinálniuk valami jót és színvonalasat. Egy ilyen ötletem van a megnyitóra, illetve most is egy közös előadást készítenek, amit szupernek tartok. Azt gondolom, hogy ez sokat jelent. Sokat jelent a barátkozás, a minőségi megoldások cseréjére. Tehát innentől lesznek közös előadások is. Nem sok, mondjuk egy. Továbbra is lesznek saját bemutatóik, mint ahogy eddig is voltak, de kell, hogy legyenek közös történeteik is. Ezt meg kell csinálni, mert ez egy jó energia, jobb mint eddig volt. Így a teljes folyamat jobb lesz, és szebb is.”

A magyar és a szerb társulat jelenleg közösen készíti a Szegény boszniai Mileva 1878-ban, a mi civilizációnkban című előadást, amiben a szereplők a szerben kívül magyar, roma és szlovák nyelven beszélnek. A magyar társulat, a tervek szerint Molière: Tartuffe-jét április 19-én még a Jadran Színpadon mutatja be. A felújított színházépületben az ügyvezető szerint az első bemutató szintén egy közös előadás lesz a 2024/2025-ös évad kezdetén.

Népszínház
Szabadka
Miloš Nikolić
Sirota Mileva
Venczel Valentin
Jadran Színpad
Szegény boszniai Mileva 1878-ban
Moliére
Tartuffe

Most

15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.
12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.