Ugrás a tartalomra

Átadták Bordás Győzőnek a Herceg János Irodalmi Díjat

2023.10.28
07:41
2023.10.28
16:51
Forrás
Pannon RTV
A zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárban pénteken délután került sor az ünnepélyes díjátadásra.

A Lovas Ildikó író, Silling István néprajzkutató, Fekete J. József író és L. Móger Tímea költő alkotta bírálóbizottság egyhangúlag döntött a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár 2023-as évre szóló Herceg János díjazottjának személyéről.

Lennert Móger Tímea, a Herceg János Irodalmi Díj bírálóbizottságának elnöke: „Bordás Győző életműve, a Herceg János Irodalmi Díj életmű díjat tulajdonképpen, mint íróként, szerkesztőként és műfordítóként továbbá, azt mondhatom, hogy irodalom szervezőként is egy olyan munkásság áll mögötte, amely mellett nem lehet elmenni észrevétlenül. Tehát egy részt arról írt világ életében, ami a vajdasági magyar embert foglalkoztatta, és jó részt dokumentum novellái azok amelyek, hű képet adnak arról, hogy mi hogyan élünk itt ezen a tájon, különös tekintettel természetesen az ő szülőhelyére, amely Verbász.”

Bordás Győző az újvidéki Forum kiadóház sikerességéhez járult hozzá, ahol magyar nyelvű lapot, folyóiratot, és más könyveket szerkesztett. A Fűzfasíp, a Csukódó zsilipek és A katonaszökevény trilógia, további esszéi és rövidebb prózái az Üvegház című gyűjteményes kötetében jelentek meg. A regényeiben a közép-bácskai kisváros, Verbász embereinek hagyományait, dolgos hétköznapjait örökítette meg. Herceg Jánost Bordás Győző 1968-ban ismerte meg.

Bordás Győző, prózaíró, kritikus, szerkesztő: „Inspirált is bennünket írásra. Annak idején a Hídban megjelent egy nagyon érdekes a Csatorna története című esszéje, ami engem is arra késztetett, hogy Molter Károly és Majtényi Mihály meg Herceg János után, magam is megírjam a Csatorna regényeimet. Ezekért egy Márai Sándor díjat is kaptam. Hogy inspirált? Úgy, hogy nagyon érdekesen tudott beszélni mindenről, ami csak őt érdekelte és ez ösztönzőleg hatott ránk, fiatalabbakra. Azt is el kell mondjam, hogy nagyon odafigyelt ránk fiatalokra. Például, amikor a Fűzfasíp regényemet megírtam, ő volt az első, aki reagált rá.”

Bordás Győző miután átvette a díjat, ami egyébként Mraković Péter akadémiai szobrászművész alkotása, egy saját könyvekből álló csomaggal ajándékozta meg a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárat.

Herceg János Irodalmi Díj
Bordás Győző
Lennert Móger Tímea
Zombor

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.