Ugrás a tartalomra

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet elismeréseit

2023.12.27
15:11
2023.12.27
16:23
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyesen átadták a Forum Képzőművészeti Díjat, a Híd Irodalmi Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat. Az elismeréseket Újvidéken, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában vehették át a díjazottak.

A 2022-es Forum Képzőművészeti Díjat a bírálóbizottság egyhangúlag Sagmeister Péity Laurának ítélte oda. A festő első önálló kiállítását 1992-ben rendezték meg Szabadkán. Azóta már több mint 20 önálló tárlata volt: „Hatással voltam rám az absztrakt expresszionizmus, a szürrealizmus, a tasizmus. Végül is azt mondanám, hogy kísérletező művész vagyok hagyományos anyagokkal, tehát a festészet keretein belül önmagamhoz képest mindig szeretek megújulni.”

Maurits Ferenc az Arcversek című kötetével érdemelte ki a Híd Irodalmi Díjat. A négy ciklusra tagolt kötet rajzok és versek találkozásaként életműve emblematikus elemeit mutatja be, mindegyikhez egy-egy verset kapcsolva: „A festészet, a rajz, a grafika, a költészet, a próza az paralel folyik nálam, tehát én állandóan műveltem mind a két felületet és így alakult ki aztán ez a teljes együttlét, amit a kötet is igazol.”

Lovas Ildikó Szép Amáliák című regénye is Híd Irodalmi Díj elismerésben részesült. A vajdasági magyar tényirodalom nagyregénye az elmúlt száz évet öleli fel, ahol a valóság míves elmesélésének dimenziójában érezhetjük magunkat: „Az ember képes arra, hogy egyensúlyt teremtsen, és hogy ne igazságot osszon, hanem megpróbálja megérteni a világot, megpróbálja megérteni a benne működő embereket és megpróbálja felmutatni azt, hogy egyetlen életben nagyon sokféle magatartás, gondolat, cselekvés kerül bele és mindezt a megértés felől közelíteni.”

A Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Sóti Szobonya Emőke zeneművésznek és zongoratanárnak ítélték oda, akinek a negyven évnyi kiváló pedagógiai pályafutása során számos növendéke nyert elismert, díjakat nemzetközi és szerbiai rangos versenyeken.

Forum Képzőművészeti Díj
Híd Irodalmi Díj
Vajdasági Magyar Művészeti Dj
Sagmeister Peity Laura
Maurits Ferenc
Lovas Ildikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.