Ugrás a tartalomra

Átadták a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat díjait

2023.08.26
18:03
2023.08.26
19:06
A szenttamási Gion Nándor Emlékházban ma tizenegyedik alkalommal tartották meg a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat díjkiosztó ünnepségét.

A Gion Nándor Emlékház 2023. február 1-jén, az író születésnapján hirdette meg a Gion Nándor novellapályázatot, amelyre a megadott határidőig, június 30-ig 31 novella érkezett be. Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke elmondta, a pályázat célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagodásának ösztönzése, új művek megírásának serkentése, a vajdasági magyar prózairodalom fellendítése. A rendezvény több éve nemzetközi jelleget öltött. „Mi már az elejétől kezdve a Gion Nándor novellapályázatot nemzetközileg hirdetjük meg, vagyis az egész magyar nyelvterületre vonatkozik, tehát a világ bármely táján, ahol magyar szerzők vannak, írók írhatnak, jelentkezhetnek a pályázatra.”

Az öttagú zsűri az első díjat a győri Balogh Gábor Bolondcigány balladája, a másodikat a palicsi Bíró Tímea Én is a börtönről álmodom mostanában, a harmadik díjat pedig Tatár Kálmán Zabos Ilka szerencséje című novellájának ítélte oda. Virág György, színész, zsűritag: „Nekem az olvasmány élménye volt az, ami meghatározó, könnyű olvasni, tehát olvastatja magát, vagy nehéz olvasni, vagy nem fog meg egyáltalán. De ezt azért merem most így mondani, hiszen a zsűri összetétele idén úgy alakult, hogy mindannyian irodalmárok, irodalomtörténészek, kritikusok voltak, nálam lógott ki egy picit a lóláb, hiszen én színész vagyok, én nem szoktam értékelni a szövegeket. Foglalkozom ugyan szövegekkel, sokat olvasok, de ilyen módon még nem kellett soha rangsorba állítanom szövegeket.”

Balogh Gábor közel 10 éve részt vesz a novellapályázaton, eddig volt már második és harmadik díjazott is, idén beküldött írása az első helyre került. A novella tartalmáról faggattuk. „Mindig is vonzódtam a társadalom perifériáján élő emberekhez, az írásaim elsősorban róluk szólnak. Nem az élet császárai érdekelnek engem, hanem a kisemberek, tehát egy Argentin ‒ Fidzsi szigetek futballmeccsen biztos, hogy a fidzsieknek szurkolok. Ez a történet is egy ilyen emberről szól, aki nagyon az élet hátsó udvarába szorul.”

A díjazott novellák szerzői oklevelet és szerény pénzjutalmat kapnak. A bírálóbizottság további 14 novellát javasolt kiadásra a 2023-ik évi antológiában.

Gion Nándor
irodalmi pályázat
Szenttamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.