Ugrás a tartalomra

Átadták a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat Szivácon

2023.10.14
16:48
2023.10.14
19:31
Forrás
Pannon RTV
Idén a Szenteleky Kornél Irodalmi Tanács Kovács Frigyesnek ítélte oda a Szenteleky- díjat, míg Brenner János munkáját Bazsalikom-díjjal tüntették ki.

A Szenteleky-napok a sziváci születésű Molnár Imre grafikusművész kiállításával kezdődött a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület székházában. Majd Szenteleky Kornél munkásságát méltató tanácskozás után ünnepélyesen átadták a kitüntetéseket. Az irodalmi tanács Kovács Frigyesnek, Jászai Mari-díjas színművésznek ítélte oda a Szenteleky-díjat. Kovács Frigyes többek között a Tanyaszínház, a Kosztolányi színház alapítója, a ristići éra után, 1998-tól társulatvezetői munkájával felépítette a szabadkai Népszínház magyar társulatát. Létrehozta a Pataki-gyűrű díjat és a délvidéki magyar színjátszás napja rendezvénysorozat részeként a felolvasószínházat, amely a kortárs vajdasági magyar drámák megszületését serkenti. Sopronból, video üzenetben köszönte meg a kitüntetést.

Bazsalikom-díjjal tüntették ki idén Brenner János szerkesztőt, a szerb–magyar középszótáron végzett szerkesztői munkájáért, ennek elektronikus verzióján való közreműködéséért valamint Györe Géza A horvát és a szerb irodalom magyar recepciója című, 6500 tételt és 3000 nevet tartalmazó, két évszázadot felölelő bibliográfiájának szerkesztésért. Ezen kívül dolgozott még a magyar–szerb frazémaszótáron, és valamennyi szerb–magyar, magyar–szerb tan- és kézikönyv valamint szótárfüzet megszerkesztésén is.

Brenner János, szerkesztő, Forum Könyvkiadó Intézet: „A munkám irányának megerősítését, mindig sokat gondolkodom ezeken a kérdéseken, mert nagyon nehéz alapvetően, mert abból indulok ki, hogy az ember adja a maximumot, igyekszik a maximumon pörögni, a maximumot nyújtani és jönnek ilyen állomások, amikor elismerik a tevékenységét. Én ennek nagyon örülök.”

Ötvenéves jubileumát ünnepelte idén a sziváci Szenteleky-napok, amelyen mint minden évben a vajdasági magyar irodalom alapítójára, Szenteleky Kornélra emlékeztek.

Mihályi Katalin, elnök, Szenteleky Kornél Irodalmi Tanács: „A hetvenes évek eleje óta létezik és biztos vagyok benne, hogy senki az elismerésért, a díjért teszi a dolgát, amit önmagának kiszabott, de én úgy gondolom, hogy ennek a közösségnek meg kell becsülni az alkotókat, a kultúráért sokat tevőket, úgy, mint a Szenteleky- és a Bazsalikom-díj ennek a fáradtságos munkának a kiemelkedő teljesítménynek az elismerése.”

A 130 évvel ezelőtt született írót, műfordítót egyébként Vajdaság Kazinczyjaként tartják számon. Nevéhez fűződik a vajdasági magyar irodalom megalapítása és annak önálló identitásának megteremtése. A rendezvényt az MNT országos, kiemelt jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította.

Hugyik Richárd, kultúrával megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „A Magyar Nemzeti Tanács rendkívül fontosnak tartja ennek az emléknapnak ápolását illetve rendkívül fontosnak tartja azt, hogy Szivácon, ahol orvosként működött és itt is temették el 1933. augusztus 20-án kultusz helyként megőrizze. Ez a kultuszhely illetve az a karizma, amelyet Szenteleky Kornél képviselt maga köré gyűjtse a vajdasági magyar irodalmárokat, művelődésszervezőket, tanárokat, színészeket, vagyis egyszóval a kultúrában munkálkodókat.”

Az egybegyűltek megkoszorúzták Szenteleky Kornél síremlékét a sziváci temetőben.

Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület
Szenteleky Kornél Irodalmi Díj
Bazsalikom-díj
Brenner János
Mihályi Katalin
Hugyik Richárd

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.