Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Átadták Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz felújított szülőházát

2019-03-18
14:56
2019-03-18
17:37
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között átadták át Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz irodalomkritikus, forgatókönyvíró felújított szülőházát.

Borislav Mihajlović Mihiz 1922-ben született Ürögön. Életpályáját számos irodalmi mű, kritika, esszé, útleírás fémjelzi. Felújított szülőházának megnyitóján lánya elmondta, édesapja biztosan örülne, ha látná ezt az emlékházat.

Mila Janković, Borislav Mihajlović Mihiz lánya: „Ma, majdnem 100 évvel születése után - 1922-ben született - az ürögiek és az Ürögi Olvasókör kitartó munkája, valamint Vajdaság önzetlen támogatása segítségével visszatért szelleme a pópa saroknak nevezett családi házba.”

A tartományi kormány támogatásával megvalósult házfelújítás nem egy önálló projekt, hanem egy folyamat része.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Van még egy nagy feladatunk. Megpróbáljuk Ürög községgel és a Szerb Kormánnyal közösen rendbe tenni a központot, hogy - amint látják - a szemközti rendezetlen településrészt helyrehozzuk, és egészen a Szerb Olvasókörig Mihiz szelleme feléledjen az általa hátrahagyott idézetek által, és ezt még az idén szeretnénk megvalósítani.”

Borislav Mihajlović Mihiz életének nagy részében Belgrádban élt és alkotott. A Sterija-díjas művész többek között az Atelje 212-es színház egyik alapítója és művészeti tanácsadója volt. Halála előtt mégis azt kérte, Ürögön helyezzék örök nyugalomra.

Borislav Mihajlović Mihiz
Ürög

Most

16:45

Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén Szocsiban, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.