Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Átadták Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz felújított szülőházát

2019-03-18
14:56
2019-03-18
17:37
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között átadták át Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz irodalomkritikus, forgatókönyvíró felújított szülőházát.

Borislav Mihajlović Mihiz 1922-ben született Ürögön. Életpályáját számos irodalmi mű, kritika, esszé, útleírás fémjelzi. Felújított szülőházának megnyitóján lánya elmondta, édesapja biztosan örülne, ha látná ezt az emlékházat.

Mila Janković, Borislav Mihajlović Mihiz lánya: „Ma, majdnem 100 évvel születése után - 1922-ben született - az ürögiek és az Ürögi Olvasókör kitartó munkája, valamint Vajdaság önzetlen támogatása segítségével visszatért szelleme a pópa saroknak nevezett családi házba.”

A tartományi kormány támogatásával megvalósult házfelújítás nem egy önálló projekt, hanem egy folyamat része.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Van még egy nagy feladatunk. Megpróbáljuk Ürög községgel és a Szerb Kormánnyal közösen rendbe tenni a központot, hogy - amint látják - a szemközti rendezetlen településrészt helyrehozzuk, és egészen a Szerb Olvasókörig Mihiz szelleme feléledjen az általa hátrahagyott idézetek által, és ezt még az idén szeretnénk megvalósítani.”

Borislav Mihajlović Mihiz életének nagy részében Belgrádban élt és alkotott. A Sterija-díjas művész többek között az Atelje 212-es színház egyik alapítója és művészeti tanácsadója volt. Halála előtt mégis azt kérte, Ürögön helyezzék örök nyugalomra.

Borislav Mihajlović Mihiz
Ürög

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.