Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Átadták Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz felújított szülőházát

2019-03-18
14:56
2019-03-18
17:37
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között átadták át Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz irodalomkritikus, forgatókönyvíró felújított szülőházát.

Borislav Mihajlović Mihiz 1922-ben született Ürögön. Életpályáját számos irodalmi mű, kritika, esszé, útleírás fémjelzi. Felújított szülőházának megnyitóján lánya elmondta, édesapja biztosan örülne, ha látná ezt az emlékházat.

Mila Janković, Borislav Mihajlović Mihiz lánya: „Ma, majdnem 100 évvel születése után - 1922-ben született - az ürögiek és az Ürögi Olvasókör kitartó munkája, valamint Vajdaság önzetlen támogatása segítségével visszatért szelleme a pópa saroknak nevezett családi házba.”

A tartományi kormány támogatásával megvalósult házfelújítás nem egy önálló projekt, hanem egy folyamat része.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Van még egy nagy feladatunk. Megpróbáljuk Ürög községgel és a Szerb Kormánnyal közösen rendbe tenni a központot, hogy - amint látják - a szemközti rendezetlen településrészt helyrehozzuk, és egészen a Szerb Olvasókörig Mihiz szelleme feléledjen az általa hátrahagyott idézetek által, és ezt még az idén szeretnénk megvalósítani.”

Borislav Mihajlović Mihiz életének nagy részében Belgrádban élt és alkotott. A Sterija-díjas művész többek között az Atelje 212-es színház egyik alapítója és művészeti tanácsadója volt. Halála előtt mégis azt kérte, Ürögön helyezzék örök nyugalomra.

Borislav Mihajlović Mihiz
Ürög

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:55

Fiatalok a Nyugat-Balkánról

Több mint 200, a politikában, egészségügyben, és egyéb tudományokban jártas egyetemista érkezett az Ifjú Vezetők 4. Regionális Fórumára Újvidékre.
17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.