Ugrás a tartalomra

Átadták Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz felújított szülőházát

2019.03.18
14:56
2019.03.18
17:37
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között átadták át Ürögön Borislav Mihajlović Mihiz irodalomkritikus, forgatókönyvíró felújított szülőházát.

Borislav Mihajlović Mihiz 1922-ben született Ürögön. Életpályáját számos irodalmi mű, kritika, esszé, útleírás fémjelzi. Felújított szülőházának megnyitóján lánya elmondta, édesapja biztosan örülne, ha látná ezt az emlékházat.

Mila Janković, Borislav Mihajlović Mihiz lánya: „Ma, majdnem 100 évvel születése után - 1922-ben született - az ürögiek és az Ürögi Olvasókör kitartó munkája, valamint Vajdaság önzetlen támogatása segítségével visszatért szelleme a pópa saroknak nevezett családi házba.”

A tartományi kormány támogatásával megvalósult házfelújítás nem egy önálló projekt, hanem egy folyamat része.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Van még egy nagy feladatunk. Megpróbáljuk Ürög községgel és a Szerb Kormánnyal közösen rendbe tenni a központot, hogy - amint látják - a szemközti rendezetlen településrészt helyrehozzuk, és egészen a Szerb Olvasókörig Mihiz szelleme feléledjen az általa hátrahagyott idézetek által, és ezt még az idén szeretnénk megvalósítani.”

Borislav Mihajlović Mihiz életének nagy részében Belgrádban élt és alkotott. A Sterija-díjas művész többek között az Atelje 212-es színház egyik alapítója és művészeti tanácsadója volt. Halála előtt mégis azt kérte, Ürögön helyezzék örök nyugalomra.

Borislav Mihajlović Mihiz
Ürög

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.