Ugrás a tartalomra

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

2023.12.09
13:30
2023.12.09
17:54
Forrás
Pannon RTV
25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Megtelt a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar díszterme fiatalokkal, ugyanis 28 oktatási intézmény mintegy 60 diákja érkezett a szavalóversenyre. Fodor Mirella a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolából jött. Vörösmarty Mihály versét mondta.

„Ez a vers nekem nagyon fontos, fontos szerepe van és nagyon szeretem. Minden nap sokat gyakoroltunk. Nagyon izgulok, remélem sikeres lesz.”

Idén először egyetemisták is részt vehettek a versenyen.
Kerekes Zalán, egyetemi hallgató, Újvidéki Egyetem: „Azért is fontos, mert én nagyon szeretek szavalni. Átérzem és nagyon magaménak érzem most ezt a verset ebben a környezetben.

A versenyzőket hat tagú zsűri értékelte. A Szomszédok teleregény Almája, Fehér Anna, Jászai-Mari díjas színésznő elmondta, arra a hatásra figyelnek, ami a szavalók lelkéből jön.

„Arra az érzelemre vagyunk kíváncsiak, amit ez a nyelv, ezen a csodálatos nyelven megszólaló Himnusz mit vált ki ezekből az ifjú lelkekből. Nekem alapvetően erre vagyok kíváncsi, erre fogok csak figyelni.”

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 25. alkalommal szervezte meg a hagyományos Himnusz és Szózat szavalóversenyt.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesület: „Nyelvi kultúránkat, szellemi örökségünket visszük tovább ezáltal. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink, diákjaink ezt a szellemiséget magukévá tegyék és elmondják ezeket a költeményeket.”

Minden résztvevő emléklapot kapott, a díjazottak pedig könyvjutalomban részesültek a szabadkai magyar főkonzulátus jóvoltából.

Himnusz és Szózat szavalóverseny
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete
MTTK
De Negri Ibolya
Fehér Anna

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.