Ugrás a tartalomra

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

2023.12.09
13:30
2023.12.09
17:54
Forrás
Pannon RTV
25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Megtelt a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar díszterme fiatalokkal, ugyanis 28 oktatási intézmény mintegy 60 diákja érkezett a szavalóversenyre. Fodor Mirella a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolából jött. Vörösmarty Mihály versét mondta.

„Ez a vers nekem nagyon fontos, fontos szerepe van és nagyon szeretem. Minden nap sokat gyakoroltunk. Nagyon izgulok, remélem sikeres lesz.”

Idén először egyetemisták is részt vehettek a versenyen.
Kerekes Zalán, egyetemi hallgató, Újvidéki Egyetem: „Azért is fontos, mert én nagyon szeretek szavalni. Átérzem és nagyon magaménak érzem most ezt a verset ebben a környezetben.

A versenyzőket hat tagú zsűri értékelte. A Szomszédok teleregény Almája, Fehér Anna, Jászai-Mari díjas színésznő elmondta, arra a hatásra figyelnek, ami a szavalók lelkéből jön.

„Arra az érzelemre vagyunk kíváncsiak, amit ez a nyelv, ezen a csodálatos nyelven megszólaló Himnusz mit vált ki ezekből az ifjú lelkekből. Nekem alapvetően erre vagyok kíváncsi, erre fogok csak figyelni.”

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 25. alkalommal szervezte meg a hagyományos Himnusz és Szózat szavalóversenyt.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesület: „Nyelvi kultúránkat, szellemi örökségünket visszük tovább ezáltal. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink, diákjaink ezt a szellemiséget magukévá tegyék és elmondják ezeket a költeményeket.”

Minden résztvevő emléklapot kapott, a díjazottak pedig könyvjutalomban részesültek a szabadkai magyar főkonzulátus jóvoltából.

Himnusz és Szózat szavalóverseny
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete
MTTK
De Negri Ibolya
Fehér Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.