Ugrás a tartalomra

Az adai és a moholi legények zenészkísérettel, lovasfogaton indultak locsolkodni

2024.04.01
12:33
2024.04.01
16:21
Forrás
Pannon RTV
Húsvéthétfő alkalmából az adai és moholi legények zenészkísérettel és lovas fogaton érkeztek a lányokhoz, hogy egy vödör vízzel meglocsolják őket.

Két lovaskocsival, zenészekkel és kölnisüveg helyett, vizes vödrökkel indultak el a Tisza-menti község fiataljai locsolkodni. A vízzel történő locsolkodás hagyományát napjainkban már csak nagyon kevesen őrzik.

Nagy Evelin, Ada: „Én már óvodás korom óta nagy lelkesedéssel várom a locsolkodókat. Ez a tradicionális locsolkodás nagyjából 2-3 éve az életem része és nagyon fontosnak tartom, hiszen nagyon fontos a hagyományaink ápolása, mert sok hagyományunk kihaló félben van. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket a tradíciókat megőrizzük, ápoljuk és tiszteletben tartjuk.”

A húsvéthétfői locsolkodás hagyománya nagyon hosszú múltra tekint vissza, mely szerint a meglocsolt lányok és asszonyok a víz által megtisztulnak.

Bazsó Viktor, az adai Ifix Ifjúsági Szervezet elnöke: „Megpróbáljuk a fiatalokat egy kicsit kirángatni és a hagyományokat feleleveníteni. Eddig minden évben azért 10-15 embert össze tudtunk szedni és örömmel jönnek, meg jelentkeznek, hogy akkor gyerünk. A lányokkal pedig mindig előre megbeszéljük, hogy ki, mikor lesz otthon, összerakjuk a tervet.”

Az Ada községbeli fiatalok már több éve ápolják a locsolkodás hagyományát, természetesen a szép gesztusért cserébe a legényeknek piros tojás, sütemény és pálinka a jutalmuk.

Horvát Rihárd, főszervező: „Három éve, hogy csatlakozott az adai Ifix Ifjúsági Szervezet és velük közösen, együttműködve próbáljuk ezt a hagyományt megtartani továbbra is. Rajtunk kívül nem sok fiatalt látni, akik próbálják ápolni ezt a hagyományt, de mi azért minden évben újra és újra útra kelünk.”

A lelkes locsolkodók célja, hogy a következő években még nagyobb számban és több lovaskocsival keljenek útra, így ápolva ezt a szép hagyományt.

locsolkodás
IFIX Ifjúsági Szervezet
Ada

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.