Ugrás a tartalomra

„Az én feladatom, hogy vigyem Petőfi és Székelykeresztúr hírnevét is a nagyvilágba”

2023.09.14
21:44
2023.09.15
07:07
Forrás
Pannon RTV
Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus tartott előadást a szabadkai VM4K-ban.

Székelykeresztúron töltötte élete utolsó estéjét, majd másnap indult útnak segesvári csatába, ahonnan már nem tért vissza Petőfi Sándor - kezdte előadását Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus a szabadkai VM4K-ban tartott előadásán. Az érdeklődők többek között arról is halhattak, hogy milyen legendák övezik a híres költő halálát, valamint, hogy hogyan alakult ki a székelykeresztúri Petőfi-kultusz. Az előadást a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! rendezvénysorozat részeként szervezték meg.

Sándor-Zsigmond Ibolya, muzeológus: „Nem úgy van, mint ezelőtt száz évvel, hogy Petőfi rajongó családok és generációk nőttek fel Petőfi köteteket rongyosra olvasva. Egy kicsit ma már mesterségesen is fent kell tartani az érdeklődést. Viszont éppen ez a kutatók és az én feladatom is, hogy mindezeknek eleget téve publikáljak, előadást tartsak. Vigyem elsősorban Petőfi és Székelykeresztúr hírnevét is a nagyvilágba.”

Petőfi Sándor
Sándor-Zsigmond Ibolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.