Ugrás a tartalomra

Az Europeana bemutatója Szabadkán (videó)

2016.05.10
01:38
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata hétfőn megtartotta az évad negyedik bemutatóját
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata hétfőn megtartotta az évad negyedik bemutatóját. Az Europeana nem más, mint Európa huszadik századi történelme széles látókörrel, humorral és maró iróniával fűszerezve.        Csernik Árpád nagy sikerrel játszott Van valami bejelenteni valója? című egyszemélyes pódiumelőadása után, itt a második. Most Patrik Ouředník Europeana című nemzetközi viszonylatban is nagy sikerű könyvét alkalmazta színpadra, ami voltaképpen nem más, mint a huszadik századi Európa történelmének szarkasztikus hangú, merész összefoglalása. Csernik Árpád, színész: „Elég volt egy rádióműsorban meghallanom a regény első négy mondatát, amely engem arra ösztönzött, hogy hónapokon keresztül kutassak, mire valakitől be tudtam szerezni ezt a kötetet és azóta is, hiszen már évtizedes távlatokban beszélünk, ez a kötet nekem nagy kedvencem. Artikulálódni nem artikulálódott bennem, hogy milyen módon, de azt tudtam, éreztem, hogy ezzel nekem dolgom még az életben lesz.”



A színház Gyarmati Kata által dramatizált változatban mutatta be az elmúlt évszázad magával ragadó kommentárját, amelyben fontos szerepet játszott a háború, a melltartó és a perforált toalettpapír felfedezése is. Azt mondta, már az első néhány oldalnál érezte, hogy színpadért kiabál ez a mű. Gyarmati Kata, művészeti vezető, Szabadkai Népszínház Magyar Társulat: „A XX. század történetét olyan könnyedséggel és olyan derűvel írja le, hogy egyértelmű volt, hogy ez egy rendhagyó történelemórának álcázott, kabaréelemeket is tartalmazó előadás tud lenni.” Aki szívesen meghallgatná és végiggondolná a XX. századot egy órában, a Szabadkai Népszínházban megteheti, ha megnézi Patrik Ouředník Europeana című regényének színpadi változatát.

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.