Ugrás a tartalomra

Az év első bemutatójára készül a KDSZ

2024.02.22
12:07
2024.02.22
16:14
Forrás
Pannon RTV
Spiró György Árpád-ház című darabját Keszég László rendezésében március elsején mutatják be.

Keszég László szabadkai származású színész és rendező harmadik alkalommal dolgozik a Kosztolányi Dezső Színházban. Legutóbb a Vojáger című előadása nagy sikert aratott.

Jelenleg Spiró György Vérzékeny és naiv krónikáját vette elő, amit 1993-ban írt meg az akkor már nemzetközileg is elismert író. „A darab nagyjából, el lehet mondani, hogy 1100 és 1150 között történik és az Árpád-ház egy bizonyos korszakát mutatja be, amikor Könyves Kálmán és testvére Álmos viszálykodnak. Ezek az emberek akkor, amikor még nem volt a parlamentáris demokrácia, mint olyan létező, tehát ezek igen nyers figurák, kompromisszum nélkül üldözik és tüntetik el egymást a történelem színpadáról. Ez egy nagyon érdekes keveréke, annak hogy ez teljesen, 100 százalékosan leellenőrizhető történelmi tények és a modern lélektani dráma olyan ellentmondást nem tűrő keveréke, amely szerintem rendkívül figyelemre méltó.”

Az előadás nagyszabású, sok jelentből áll és mintegy 65 szereplője van. Ezt a próbafolyamat során sikerült 30-ra csökkenteni, a társulat hat színésze arra tesz kísérletet, hogy ők maguk játsszák el ezt a számos karaktert, így mindenkinek nagyjából 3-5 szerep jut.

Könyves Kálmán és Álmos állnak az előadás középpontjában és körülöttük forognak világi és egyházi személyek, akik a legbrutálisabb módon próbálják befolyásolni a politika alakulását. Kucsov Borisz Álmos, Vak Béla és II. László szerepét ölti magára. „Színészileg egy igazán nagy kihívás, ahogy a rendező is említette sok-sok szerep váltakozik. Ettől maga az előadás is egy igen pörgős, eseménydús, lendületes tempót vesz. Azt gondolom, hogy egy igazán különleges színe lesz ez az előadás a mi repertoárunknak. Attól is mert történelmi dráma, történelmi eseményt dolgoz fel, ugyanakkor rengeteget reflektál a mai helyzetre, a mai társadalmunkra.”

Az előadás látványvilágát korhű kosztümök alapozzák meg, ám a színészek elmondása szerint ezek még tartogathatnak meglepetéseket. A nagyközönség az Árpád-ház című előadás bemutatóját március elsején tekintheti meg. A reprízt március másodikán, szombaton játsszák.

Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház
Kucsov Borisz

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:55, Frissítve: 13:24

Nagyszombat van

Ma van az ortodox nagyszombat, a keresztény gyász második napja a nagypéntek után. Jézus Krisztus keresztre feszítésének napjára emlékeznek a hívek, akik imában és csendben ünneplik a nagyszombatot.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.