Ugrás a tartalomra

Az örök magyar szabadságigényről beszéltek az aradi megemlékezés szónokai

2018.10.06
14:47
2018.10.06
18:56
Forrás
MTI
Az örök magyar szabadságigényről beszéltek az aradi vértanúk emléknapján Aradon a Szabadság-szoborcsoportnál tartott megemlékezés magyar szónokai.

Az aradi vértanúkért szóltak a harangok az Arad-belvárosi minoriták templomában. A minorita atyák kísérték utolsó útjukra a tábornokokat 1849. október hatodikán.
Ujj János helytörténész: „A minorita atyák nagyon, de nagyon bátran, közülük hárman ott voltak a kivégzésekkor, köztük Sujánszky Eusztákkal az élen, egy gyászmisét tartottak az elhunytak tiszteletére. A gyászmisének a hagyománya azóta megmaradt. Egyetlen egyszer sem maradt el.”

Vargha Tamás, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a 13 mártír emlékére állított Szabadság-szobornál mondott beszédet. Azt hangsúlyozta, hogy a vértanúk példája erőt ad és azt üzeni a ma emberének, hogy a hazáért meghalni és harcolni is kell, ha ezt a sors úgy kívánja. Vargha Tamás államtitkár, Magyarország: „Nemcsak ők szenvedtek és ők áldozták életüket a hazáért, hanem nagyon sokan vesztették életüket, nagyon sokat börtönöztek be és ez az a példa, ez az életpélda, amit nekünk, gyerekeinknek és unokáinknak ezen a napon látni kell. A hazát meg kell védeni, a hazáért harcolni kell, a szabadságot nem adják ingyen, akkor a miénk, ha teszünk is érte.”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar szabadsághoz felelősség is tartozik, amely a szülőföldhöz köthető: „Nekünk a szülőföldön kell szabadnak lennünk, és a szülőföldért kell szabadnak lennünk. Nekünk a szülőföldünkön a szabadságért kell harcolni, illetve minden olyan helyen, ahol a szülőföldünkért tenni tudunk.”

Az aradi megemlékezésen immár hagyomány, hogy sokan érkeznek a határ túloldaláról is, hogy leróják tiszteletüket a vértanúk emléke előtt. Porumb András diák, Kecskeméti Református Gimnázium: „Először is nagyon nagy megtiszteltetés az iskolában hogy ha valakit kiválasztanak erre a lehetőségre, hogy eljöjjünk. Idén huszadik éve vagyunk itt így a csapattal, minden évben 13 diák jön el és idén 13 tizenegyedikes diák is csatlakozott, úgyhogy most 26-an vagyunk itt.”

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a tizenhárom vértanú emlékművét, a 14 éve újra köztéren álló Szabadság-szobrot.

Arad
aradi vértanúk

Most

17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.