Ugrás a tartalomra

Az Úr nevében című előadással nyitotta a KDSZ az új évadot

2018.09.30
15:35
2018.09.30
17:41
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadása a szerelem és a gyűlölet örök emberi témái köré fonódik. A rendező, Urbán András munkáját Gyarmati Kata dramaturg segítette.

A Kosztolányi Dezső Színház szombat esti produkciója senkit sem hagyott közömbösen.

Macskovity Martin, Szabadka: „Ez egy játék a káosz és a rend között, úgy érzem, az előadás is ezt sugározta számomra.”

Oláh Tamás, művészeti vezető, Gondolat-Jel Társulat, Magyarkanizsa: „Olyan, mint hogyha tételekre lenne bontva egy hatalmas nagy zenemű, ami ugyan annyira szól a gyűlöletről mint a megbocsátásról. És én azt gondolom, hogy egy olyan utazás amire érdemes befizetni.”

Arab nyelvű reggeli ima, több tíz nyelven elhangzó mondatok, gyors párbeszédek, ének. Az előadás szereplői, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Nagyabonyi Emese és Mikes Imre Elek. A darab teljes összpontosítást, éberséget követelt meg tőlük.

Mikes Imre Elek, színész: „Az előadás rengeteg erőt igényel, hogy az ember végig észnél legyen, és végig figyelje. Tehát nemcsak amikor neki van megnyilvánulása, hanem végig követi az összes többi megnyilvánulást, a kollégákat végig, mintha egy ember lennénk mind a négyen a színpadon.”

 

Mészáros Gábor, színész: „Nagyon kemény, nagyon emberpróbáló, de megéri belemenni, hiszen erről szól az egész előadás, hogy vérig menjen az egész, hogy ne legyen pardon, senki ne érezze úgy hogy hú, én egy kicsit megmenekülök ettől a gondolattól, vagy vélemény kinyilvánítástól.”

Az Úr nevében forgatókönyve a próbákon született meg, a színészekkel való beszélgetéséből és improvizációik alapján.

Urbán András, rendező, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Ez az előadás annak ellenére, hogy a gyűlöletből indul ki, vagy a gyűlölettel kezd foglalkozni és összefeszíti, ha úgy tetszik a keresztény vagy a muzulmán kultúrát és egy harmadik nézőpont, mondjuk az európai, egy európai demokrácia kultúráját, ami nem vallási alapú. Végül is akárhogy nézzük, egyfajta szembesülésen keresztül is jutunk ezen az anyagon keresztül nézve ezt az előadást.”

 

Az előadást október 18-án, csütörtökön mutatják be ismét.

Kosztolányi Dezső Színház
Urbán András

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.