Ugrás a tartalomra

Bárth János: Bácskai magyar reformátusok a XIX. század elején

2017.07.10
18:45
2017.10.04
12:04
Óbecsén a Than Emlékházban vasárnap bemutatták Bárth János néprajzkutató Bácskai magyar reformátusok a XIX. század elején című könyvét.

A kötet a bácsfeketehegyi, a bácskossuthfalvi, a pacséri és a pirosi református gyülekezet kétszáz évvel ezelőtti életéről nyújt átfogó képet.

Sokan voltak kíváncsiak az óbecsei Than Emlékházban megrendezett bemutatóra.

Bárth János a Bácskai magyar reformátusok a XIX. század elején című könyvében a Duna-melléki református egyházkerület püspöke, Báthori Gábor bácskai látogatásairól készült dokumentumokat dolgozza fel. „Ez egy látlelet arról, hogy 1819-ben milyen állapotok voltak abban a faluban, magában az egyházban, de ez az egész falut is érintette, mert például a pap jövedelmét aprólékosan részletezték, ami nagyon fontos adat arra vonatkozóan, hogy a prédikátor hogyan élt.”

A kötet a bácsfeketehegyi, a bácskossuthfalvi, a pacséri és a pirosi református gyülekezet kétszáz évvel ezelőtti életébe enged betekintést, és számos érdekes adattal is szolgál. Zalatnay István, lelkész, Erdélyi Gyülekezet, Budapest: „Nézegettem azt valóban, hoy hogyan volt ez, a lelkészcsalád, a tanítói család milyen módon lett eltartva, ki mennyit, mit, hogyan kapott, milyen különbségek voltak a két réteg között, milyen különbségek voltak a négy falu között.”

A kiadvány a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság gondozásában jelent meg, és a Vajdasági Magyar Helytörténeti Adattár címmel induló sorozat első kötete. Besnyi Károly, titkár, Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság: „Az a szándékunk, hogy vajdasági szinten fontos helytörténeti adatokat közöljünk ilyen sorozatban. Ez az első. Ennek a második kötete lesz a következő püspöki látogatásnak az anyaga.”

A könyvet várhatóan az érintett településeken is bemutatják majd a közönségnek.

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.