Ugrás a tartalomra

Bartók Bélára emlékeztek Horgoson

2023.09.04
12:01
2023.09.04
16:34
Forrás
Pannon RTV
Az Órás villa kertjében jegyezte le Bartók Béla A Kedves édesanyám című horgosi népdalt.

Bartók Béláról emlékeztek meg Horgoson, aki 1906. augusztusának végén több napot is a településen töltött, és gyűjtötte a helyi népdalokat. A megemlékezést az Órás Villa Polgárok Egyesülete szervezte.

A megemlékezés a Brauswetter, azaz az Órás villa kertjében kezdődött, ahol a helyi Tillinkó Luca horgosi népdalokat adott elő, Csonka Ferenc pedig hegedűn kísérte. „Itt gyűjtött horgosi dalokat, ami szerintem Horgos egyik legnagyobb kincse és nagyon szeretem ezeket a kincseket továbbadni másoknak. A lényeg az, hogy megmutassuk a többieknek, hogy mi is az a népzene, és hogy Horgosnak is rengeteg népzenéje, népdala van, amit Bartók Béla gyűjtött itt fent a teraszon” - mondta Tillinkó Luca.

Az Órás villa kertjében jegyezte le Bartók Béla A Kedves édesanyám című horgosi népdalt is, így minden évben itt emlékeznek meg a zeneszerzőről, népzene kutatóról. Sós Nóra, programkoordinátor, Művelődési Ház, Horgos: „Az Órás villát 1890 környékén építették, Brauswetter Ottó irányításával. Ma pedig szintén Horgost ékesíti és fényesíti ez a villa, melyet a Halász család tart életben és éltet. Minden évben kijövünk ide, az Órás villa kertjébe és megemlékezünk Bartók Béláról. Az ő gyűjteményéből énekel Tillinkó Luca és Csonka Ferenc hegedül. Azt hiszem, hogy fontos, hogy éltessük ezt a hagyományt és legalább egy évben egyszer ilyenkor tiszteletüket tegyük.”

A program a Művelődési Házban ért véget, ahol Torok Orsolya népdalénekes és a horgosi Bartók Béla Művelődési Egyesület népművészei léptek színpadra.

Bartók Béla
Horgos
Csonka Ferenc
Sós Nóra

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.