Ugrás a tartalomra

Befutott a Petőfi-busz Szabadkára

2023.10.01
13:00
2023.11.18
14:04
Forrás
Pannon RTV
Utolsó vajdasági állomására, Szabadkára érkezett a Petőfi-busz.

A vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként az elmúlt három napon Vajdaság hat településére látogatott el a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása.

A Petőfi-busz az elsődleges tervek szerint Szabadka főterén állomásozott volna, viszont műszaki okok miatt a bejáratot le kellett zárni, ezért a bejárat előtt, a városháza Strossmayer utcai sarkánál leállva fogadta a látogatókat. A szabadkai és környékbeli tanulók interaktív módon ismerhették meg Petőfi életének különböző mozzanatait.

Miskolci Kiara, Kárász Karolina Általános Iskola, Horgos: „Őszintén nagyon meglepődtem, mert nem ilyenre számítottam. Azt hittem szobrokat vagy ilyeneket fogunk nézni, és nem egy buszban leszünk. Szerintem ez már nagyon modern, tényleg nem gondoltam, hogy buszban leszünk. Szerintem nagyon jó kis előadás volt, nagyon szépek a falak, és nagyon fel van turbózva az egész.”

Antal Hanna, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka:
„ Kedvenc versem nincs, de szeretem Petőfit, jó versei vannak. Meg nagyon tetszik ez a kiállítás.
- Mi az, ami a leginkább megfogott itt?
- Nem tudom, mert még nem néztem körül, de minden szép.”


Botka Petra, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka: „Szerintem nagyon jó az előadás, nagyon tetszik.”

Több mint egy éve indult útjára a Petőfi-busz, és Szabadka már a 219. település, ahová ellátogatott. Eddig mintegy hatvanezren tekintették meg. A rendhagyó vándorkiállítással a magyarországi és a határon túli településeket járják körbe. A diákoknak éppen az interaktív forma miatt tetszik a tárlat.

Krassza Ildikó, múzeumpedagógus és tárlatvezető, Petőfi Irodalmi Múzeum: „Mindenféle interaktív módokon, több oldalról megközelítve, legyen például az Júliával való szerelme, Arany Jánossal való barátsága, forradalmi idők, Pesti Divatlap, katonaság, Nemzeti dal, gyerekkora, családja, szóval ezeket a főbb életeseményeket emeli ki, mutatja be. Interaktív dolgok alatt azt kell elképzelni, hogy táblagépek, vannak kártyák a falban, amik kihúzhatók. Szóval a gyerekek mindent végig foghatnak.”

A vajdasági körút szervezője a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ volt. Ők biztosították a helyszíneket, az elszállásolást, és az iskolákkal is ők vették fel a kapcsolatot.

Gyermán Andrea, a VM4K marketingreferense: „Igazából ez úgy működött, hogy értesítettük az iskolákat az útvonal mentén. Tehát nemcsak azokon a településeken, ahol állomásozott az autóbusz, hanem a környezőkről is, és akkor így jelentkeztek húszas csoportokban az iskolák általában.”

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítását legközelebb felvidéki és muravidéki diákok tekinthetik majd meg.

Petőfi-busz
Szabadka
Átröpülök hosszában hazámon
vándorkiállítás
Petőfi Irodalmi Múzeum
Mozdulj! Petőfi!

Most

16:51, Frissítve: 18:19

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.