Ugrás a tartalomra

Bemutatkozott Vajdaságban a debreceni Alföld folyóirat (videó)

2016.05.31
10:34
Második évadjába lépett az újvidéki Híd Kör Egyesület által megalkotott Kultúrpassz – rendezvénysorozat
Második évadjába lépett az újvidéki Híd Kör Egyesület által megalkotott Kultúrpassz – rendezvénysorozat. Kárpát-medencei folyóiratokat, irodalmi csoportokat és fórumokat népszerűsítenek Vajdaságban és keresik a kapcsolati lehetőségeket. Hétfőn este a debreceni Alföld művészeti és kritikai folyóirat mutatkozott be. A debreceni Alföld folyóirat több mint 60 éves múlttal rendelkezik. Ma már nem csak Magyarországon, hanem a határon túli irodalmi körökben is népszerű a kiadvány – emelte ki Áfra János költő- szerkesztő. Áfra János költő, szerkesztő, Alföld folyóirat, Debrecen: „Körülbelül 10-szer 15-ször annyi szöveg érkezik, mint amennyi a szép-irodalmi rovatban el tud férni egy- egy hónapban, tehát 4-500 oldalból kell 30 oldalt kiválasztani, de a legtehetségesebbnek tartott fiatal szépíróknak próbál helyet adni a lap.” Az évek során jelentősen megváltozott a lap arculata. Az irodalmi írások és kritikák mellett helyet kaptak az úti-írások is. Ezek lendületesebbé tették a folyóiratot – mondja Herczeg Ákos, szerkesztő. Hozzátette: „Színesebbé teszi a kínálatot és azok, akik megszokták az Alföld színvonalát, szinte örömmel fogják tapasztalni, hogy vannak változások a lapnál, újfajta tartalmak is megjelennek, ez a fajta útirajz remélhetőleg sorozattá is tud majd később terebélyesedni és több példát is látunk majd rá.”



Az Alföld szerkesztősége a fiatalok képzésével szeretné megtartani a folyóiratot.  Szirák Péter főszerkesztő: „Mi nagyon sokat foglalkozunk tehetséggondozással is, például az Alföld stúdió című műhelyben az ország több pontjáról érkező egyetemi hallgatókkal foglalkozunk, felkészítjük őket az irodalmi publikálásra, úgyhogy tényleg nagyon lendületesen és derűlátóan láttunk neki ehhez a munkához.” Az est házigazdája az újvidéki Híd Kör Egyesület volt. Kelemen Emese moderátor kiemelte, hogy az Alföld folyóirat számai a tartományi székvárosban, a Bölcsészeti Kar könyvtárában is megtalálhatóak. Kelemen Emese, tag, Híd Kör Egyesület, Újvidék: „Aktuális témákkal találkozhatnak, ami az irodalom- tudományi életben most forognak leginkább és amelyikből a legtöbbet tudnak tanulni. Ugyanígy tudnak korábbi századok irodalmával is foglalkozni és a kortárs irodalmat is meg tudják ismerni és jobban be tudnak kapcsolódnia gondolkodásba.” A KúltúrPassz következő állomásán, amelynek a dátuma még nem végleges, a Pozsonyban és Budapesten egyszerre megjelenő Kalligram folyóirat mutatkozik be.

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.