Ugrás a tartalomra

Bemutatkoztak a vajdasági magyar könyvkiadók

2014.04.25
06:57
A Vajdaságban működő magyar könyvkiadók mutatták be újonnan megjelent kiadványaikat pénteken a XXI
A Vajdaságban működő magyar könyvkiadók mutatták be újonnan megjelent kiadványaikat pénteken a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg Várady Tibor Zoknik a csilláron, életek hajszálon című munkája. A kötet jogesetekre épülő prózákat tartalmaz, történeteket a Várady család 1893-ig visszanyúló ügyvédi irattárából. Amikor az akták a polcokra kerültek, a per kimenetele volt a fontos, most pedig az a világ, amelyben a perek alakultak. „Az emberi sorsok és a történelem keveredése tűnik ki az iratokból” – mondta el a szerző a könyvbemutatón. Dormán László Kanizsai népmesék című kötete képes krónikája a nyolcvanas évek Kanizsai Írótáborának. A szerző fényképei a pillanatot ragadják meg, és mint Dormán László elmondta, a képeken mások mellett Tolnai Ottó, Danyi Magdolna és Tari István látható. Harkai Vass Éva az Ami feltárul s ami nem című, naplóverseket tartalmazó kötetéről elmondta: a naplóvers több mint vers és kevesebb mint próza. „Az ember mindig mindent elfelejt, rohan, a jövőn gondolkozik, csupán néhány kiemelkedő eseménye az életének marad meg" – fogalmazott. A kiadó kínálatában a könyvfesztivál látogatói egyebek mellett Danyi Magdolna Enyhület és felröppenés című verseskötetével, Palásti Andrea Újfalusi cirkusz című leporelló képeskönyvével, a 28-as nemzedék életútjára visszatekintő gyűjteménnyel, valamint Németh István Fordulat után című könyvével is találkozhatnak. A Forummal közösen jelentette meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Silling István tanulmánygyűjteményét Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban címmel. Egy patrícius a titkok kapujában címmel kiadvány foglalja össze annak a tudományos konferenciának az anyagát, amelyet 2013-ban Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából rendeztek. A zentai Zetna kiadásában látott napvilágot Fekete J. József elbeszéléskötete Angyalok rozettája címmel, valamint Balázs Attila Szép kis történetek című alkotása. Balázs Attila a pénteki bemutatón elmondta, hogy könyvében a világ különböző részeire kivándorolt magyarok sorsát követi groteszkbe hajlóan. A kiadványban újjáéled Gregory Pack, azaz Pék György, a furcsa szenvedélyű delfinidomár vagy éppen John Wesley Oak, aki úgy vált mintaképpé, hogy nem alkotott semmit. (MTI)

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.