Ugrás a tartalomra

Bemutatták a 9+1 művésztelep műhelymunkáit

2018.07.07
14:20
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Palimszeszt volt a témája a bácskossuthfalvi 9+1 művésztelep idei öt napos mesterműhelyének. A telepre nem csak vajdasági, hanem magyarországi és romániai művészek is érkeztek.

Nem mindennapi tematikája volt az idei művésztelepnek. A palimszeszt jelenséget kellett átvinniük vászonra. A palimpszeszt egy olyan írás alapanyaga, amelyről az eredeti szöveget levakarták, és helyébe újat vetettek papírra. Az eltávolított írás azonban hagyhat olyan nyomot, hogy újraolvasása lehetséges. Utcai Dávid, a művésztelep idei összehívója : „Ugyanezt a festészetben is lehet használni. Tehát, ha egy részlet nem tetszik, lefestem, vagy több rétegben festek egy képet, akkor ez is tulajdonképpen a palimszeszt jelenség. Hiába festem le, ha megfestettem valamit, az valójában ott kísért, átsejlik valahol, ha az ember nagyon közelre megy.”

A művészek kihívásként élték meg a témaválasztást és számukra is fejtörést okozott, hogy hogyan hívjanak életre a vásznon a témába vágó alkotást. Mezei Erzsébet, grafikus, Zenta: „Én általában mindig művésztelepeken szoktam vászonra festeni, és ez nekem egy kirándulás, egy érdekesség, mert grafikus vagyok egyébként. Nagyon örültem a meghívásnak, először vagyok itt, és a témának is, amit Dávid kitalált, annak is örültem, egy kihívásnak éltem meg.

Idén 40 éves a művésztelep. Egy baráti összejövetelként indult hajdanán, és az évek folyamán a világon elismert hellyé vált. Novák Mihály, a 9+1 Művésztelep vezetője: „Dicsekedhetünk azzal, hogy talán Vajdaság egyik legjobb művésztelepe, a leglátogatottabb. Meg kell nézni a résztvevők számát, nem csak Vajdaságban vagy Szerbiában, hanem országszerte ismert, némi túlzással mondhatnám azt, hogy világszerte is, hisz három kontinensről voltak már vendégeink.”

Az idei művésztelepen 15 alkotó dolgozott 5 napon keresztül. Az elkészült műveket a zárónapon, szombaton délelőtt megnyílt kiállításon tekinthették meg az érdeklődők.

Bácskossuthfalva
9+1 Nemzetközi Művésztelep
mesterműhely
palimszeszt

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.