Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Közép-bácskai mozaik című kötetet

2024.04.13
11:37
2024.04.13
15:36
Forrás
Pannon RTV
Közép-bácskai mozaik címmel jelent meg a Kiss Lajos Néprajzi Társaság legújabb kötete. A 2022-2023 közötti Közép-Bácskával kapcsolatos konferenciák előadásainak válogatott írásait tartalmazza.

A kishegyesi Petőfi Sándor Közösségi és Magyar Művelődési Központban tartották a Közép-bácskai mozaik című néprajzi kötet bemutatóját. A többi között a Ferenc-csatorna jelentőségével, a hegyesi Botka Mihály plébános hagyatékával, a szenttamási szent kereszttel, a bajsai evangélikus gyülekezetekkel, a bácsfeketehegyi református templommal, a kishegyesi zsidók történetével is foglalkoznak a kötet írásai.

Cvetanović Márta, fia kutatásait folytatta tanulmányában, melyben a kúlai Szent György-templomban történt házasságokat vizsgálta a 2001 és 2020 közötti periódusban.

„Külön meg lehet figyelni, milyen periódusokban volt több házasságkötés, mikor kevesebb, és ennek kapcsán gondoltam kipótolom 2021-ig, mivel a kúlai templomnak 250 éves évfordulójára készültünk, és egy nagyon szép tanulmány született ebből, ha megjegyezhetem, akkor az 1919-es év ugrik ki, amikor 166 pár kötött házasságot, és most, a 2000-es évek után, kilenc-tízre, két-háromra csökkent.”

Az utóbbi időben ismét Közép-Bácska felé fordultak a vajdasági néprajzkutatók. Tizenöt szerző tudományos munkája került be a kötetbe - ismertette Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke: „Mostanában nem igazán foglalkoztunk Közép-Bácskával, azután van olyan, hogy sok-sok írás jelent meg a múltban, akár a folklór, akár a tárgyi néprajz területéről, és akkor jött ez az ötlet egy-két személytől, hogy keressük már meg Verbászt, Bajsát stb., akkor elhangzott az is, hogy ott már mindent felkutattunk. Most ez a kötet bizonyíték arra, hogy mennyi minden nincs felkutatva.”

A jelenlevők díjmentesen kaptak könyvet. A Közép-bácskai mozaik c. kötet megjelentetést a Magyar Tudományos Akadémia támogatta.

könyvbemutató
Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Szőke Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.