Ugrás a tartalomra

Bemutatták a negyvenkettedik széken ülő nő című darabot Újvidéken

2023.10.01
20:48
2023.10.01
21:02
Forrás
Pannon RTV
A monodrámát kolléganőnk, Čorić Tina játssza.

Tallér Edina A negyvenkettedik széken ülő nő című monodrámájának bemutatóját tekinthette meg a közönség szombat este a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ színpadán.

A monodráma egy gazdag érzelmi palettán keresztül vezeti a nézőt, amely számos problémát érint és boncolgat, például az evészavart, a monoton munkavégzést, az önbizalomhiányt, de nem utolsósorban a torz önarcképet.

Čorić Tina, színész: „Szerettük volna egy laza darabnak venni, ahol az emberek tudnak nevetni is, de egy pillanatban megáll bennük a szusz. Nekem meg a Ziának ez volt a célunk, hogy tálcára kínáljuk a gondokat, és aztán az ember eldönti, hogy mit szeretne abból megkóstolni, mit szeretne hazavinni és mit szeretne abból érezni és mennyit. Nem szerettem volna semmit rákényszeríteni a nézőkre, hanem van választási lehetőség.”

A darab összeállításában Figura Terézia segített. Elmondta, az együttműködés nagyon gördülékenyen és könnyedén zajlott. „Ő hozta a szöveget, már nagyon régóta gondolkozott ezen a szövegen, én rábólintottam miután elolvastam, láttam benne fantáziát, láttam benne azt a lányt, aki kicsit ő is, de kicsit más is, sok mindent meg lehet mutatni vele. Rögtön láttam magam előtt, hogy ezt színpadon hogyan lehetne felállítani, mit lehetne kezdeni vele.”

Tina a közeljövőben tájoltatni szeretné a darabot, hogy minél több településre eljuthasson a monodráma üzenete

Čorić Tina
Figura Terézia

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.