Ugrás a tartalomra

Betyárvilág Magyarországon

2018.04.13
21:22
2018.04.16
15:02
Forrás
Pannon RTV
Betyárvilág Magyarországon címmel rendezett kötetbemutatóval egybekötött zenés rendezvényt a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Zentán.

Bene Zoltán szegedi író kötete mellett Veszelka Attila könyvéről is szó esett a rendezvényen . A Délibáb citerazenekar és vegyes kórus rövid, zenés összeállítása után Bene Zoltán és Veszelka Attila beszélgetett a betyárok magyar irodalomban és néphagyományban betöltött szerepéről. Veszelka Attila a híres betyár Veszelka Imre leszármazottja. A szerző három éve megjelent könyve a Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája és én önéletrajzi elemeket is tartalmaz.

Veszelka Attila, szerző, Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája és én: „Belemélyedtem Veszelka Imre életébe, összekötöttem egy kicsit a magaméval is. Megpróbáltam egy jó, olvasható, humoros könyvet írni. Rengeteg dokumentumot néztem át, peranyagokat, hogy minél hitelesebb legyen.”

Bene Zoltán szegedi író a beszélgetésen kifejtette, a betyárokkal kapcsolatos történetek a magyar mitológia részét képezik. A szerző éppen ezért tartja fontosnak, hogy a kortárs irodalom is foglalkozik a témával. A szegedi író tavaly megjelent könyve, Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai a Liget Műhely Alapítvány gondozásában jelent meg 2016-ban.
Bene Zoltán, szerző, Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai: „Egyfajta Rózsa Sándor-eszenciát próbáltam felmutatni, tehát azt a betyárt, azt a mitikus hőst, aki megragadt a nép emlékezetében. Egy kifejezetten pozitív figura, aki tényleg a szegények és elnyomottak pártján áll. Aki azok mellett áll, akik az igazságtalanságot elszenvedik, azokkal szemben, akik az igazságtalanságot elkövetik.”

 

Zenta
Bene Zoltán
Veszelka Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.