Ugrás a tartalomra

A Bojtorján együttes krónikája

2019.01.24
13:11
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Egy legendás együttesről, a magyarországi Bojtorjánról szóló könyvet mutattak be a budapesti Rockmúzeumban. Annak idején seriff helyettesi rangot kaptak és még a Nívó-díjat is kiérdemelték.

1983. Ez az az év, amikor a magyarországi Bojtorján együttes nevét szinte az egész Amerikai Egyesült Államok egyként skandálta. Ekkor léptek fel a legendás komikus, műsorvezető David Letterman műsorában. A népszerű dal, a Lusta folyó, most is úgy szól mint akkor. A fiatalos lendület is megmaradt.

Egy banda, amely Johnny Cash-sel is zenélt. A country zene királya otthonában is a Bojtorján lemezeit hallgatta - mondja az együttes alapítója, Kemény Győző: „Amikor mentem felé, láttam, hogy néz. Ott volt a felesége is, June Carter. Rám nézett - lassú kimért mozgása volt - és egyből a nevemen szólított, hogy Viktor. Ugye, mert e Győző és a Viktor az ugyanaz. Nem fogod elhinni, amit mondok, de elkezdte mondani, hogy Nashville-ben lakott egy gyönyörű külvárosi, tóparti házban, telken. Sokszor, amikor fáradt vagyok, ki vagyok, a ti lemezeteket teszem fel, mert az kikapcsol engem.”

Könyv készült az egykori történetekből, Vigyázz magadra fiam! - A Bojtorján együttes krónikája címmel. A budapesti Rockmúzeumban bemutatott kiadványból a többi között arra is fény derül, hogy volt olyan állam Amerikában, ahol seriff helyettes rangot kaptak és még a Nívó-díjat is kiérdemelték. Csatári Bence, a könyv szerzője: „Ha valakinek volt nagylemeze, akkor volt az úgynevezett első osztályban. Akkor jegyezték fel a nevét a magyar rocktörténelem nagykönyvébe. Ez 1981-ben adatott meg a Bojtorján együttesnek. Idáig is rögös út vezetett.”

Ezután pedig a Bojtorján hatosfogata elindult a világhírnév felé. És ezt tartalmazza a most megjelent kötet. A könyv a magyarországi Nemzeti Emlékezet Bizottsága támogatásával valósult meg.

Bojtorján együttes
könyvbemutató
Budapest

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.