Ugrás a tartalomra

Bonchidai kurzus Óbecsén

2024.03.02
16:16
2024.03.02
16:46
Forrás
Pannon RTV
Bonchidai kurzust tartanak a hétvégén haladó vonós zenészeknek és cimbalmosoknak Óbecsén. Az ingyenes képzésen neves magyarországi népzenészek oktatják a fiatal vajdasági muzsikusokat.

Az egyik teremben brácsások, bőgősök, a másikban hegedűsök tanulnak neves magyarországi népzenészektől az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör termeiben. A pénteken kezdődött és vasárnapig tartó Bonchidai kurzus egyik résztvevője Erős Lilla hegedűs, aki rendszeresen jár népzenei táborokba is.

Erős Lilla, Törökbecse: „Nekem ez az életem, úgyhogy nekem ez normális, ahogy másnak a sport, hogy elmegy edzésekre, nekem ez ilyen.”

A kurzust eredetileg vonósoknak hirdették meg, de két cimbalom is helyet kapott az egyik teremben: az egyik hangszeren Tallós Kinga játszik, aki már hat éve ismerkedik ezzel a hangszerrel, a másikon Liber Endre cimbalmos.

Tallós Kinga, Óbecse: „Nagyon sokat segített abban, hogy hogyan kell játszani, kihasználni a cimbalom összes hangját, mert nagyon tág, amit lehet csinálni, és ez sokat segít, hogy mindent fel tudjak majd használni a későbbiekben.”

Liber Endre szerint a bonchidai zene nagyon hálás anyag egy ilyen kurzuson arra, hogy a résztvevők megismerhessék a stílusjegyeket.

Liber Endre, cimbalmos, Magyarország: „Nem hangról hangra kell feltétlenül megtanulni, hanem a stílusjegyeket kell megtanulni. Később persze érdemes hangról hangra is, de először tanuljuk meg a dallamot, a kíséretet, az akkordozást, és nem fogunk elveszni akkor, amikor közösen kell muzsikálni a táncházban.”

A hétvégi képzést a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezte, és Liber Endre mellett Koncz Gergely, Fekete Antal Puma és Havasréti Pál oktat. A kurzusra Vajdaság több településéről is érkeztek érdeklődők, hogy megismerkedjenek a bonchidai népzenével.

Cseszák Zsombor, szervező, Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ: „Nagyon érdekes és elkülönülő zenéje van a környékben található falvak zenéjétől, és ezért is gondoltunk erre az anyagra, hogy érdekesség lehet kis csemegézés gyanánt a fiatal népzenészek számára.”

A rendezvény támogatója a Csoóri Sándor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap volt.

Bonchidai kurzus
Óbecse
vonós
zenész
cimbalmos
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
brácsás
bőgős
hegedű
Liber Endre
Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ
Cseszák Zsombor
Csoóri Sándor Alap
Nemzeti Kulturális Alap

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.