Ugrás a tartalomra

Bori Imrére emlékeztek Bácsföldváron

2014.04.25
13:46
Bori Imre irodalomtörténész munkájára, életművére emlékeztek meg tisztelői Bácsföldváron, halálának 10
Bori Imre irodalomtörténész munkájára, életművére emlékeztek meg tisztelői Bácsföldváron, halálának 10. évfordulója alkalmából. Az író leveleiből is felolvastak a rendezvényen. A bácsföldvári születésű Bori Imre irodalomtörténész íróként, tanárként és szerkesztőként is gazdagította a vajdasági irodalmat. 2004 áprilisában hunyt el Újvidéken. Halálának tizedik évfordulója alkalmából szülőházánál koszorúkat helyeztek el. A bácsföldvári Népkönyvtárban hajdani diákjai, kollégái, ismerősei és családja emlékezett meg róla. Faragó Kornélia egyetemi tanár: „Nagyon széles tudású és széles érdeklődésű irodalomtörténész volt és ilyen volt tanárként is. Nagyon emlékezetesek voltak az órái, hiszen pontosan kitapintotta, hogy mi az ami érdekel minket és mi az amiről nem tudunk. Azt hiszem, hogy minden tanítványa ezt mondaná el róla, hogy fel tudta kelteni az érdeklődésünket.” Bori Imre az egész 20-dik századi magyar irodalommal, valamint a magyar és a szerb kulturális kapcsolatok ápolásával is foglalkozott. Családja boldogan emlékezett vissza munkásságára, valamint arra, hogy milyen kitűnő édesapa volt. Bori Mária, Bori Imre lánya: „Amikor kicsi voltam, akkor mindig mesélt nekem. Az Egér Elemérről mesélt, nagyon szerettem és kértem tőle az Egér Elemér történeteket. Aztán kiderült, hogy a saját, mondjuk úgy, hogy gaztetteim voltak, amit beépített a történetbe és mesélte el a nap folyamán, mi minden történt velem és az volt az altató és az esti mese.” A megemlékezésen az író több leveléből is idéztek, valamint Weissenbeck József és Csányi S. Piroska elevenítette fel Bori Imréhez kötődő emlékeit.

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.