Ugrás a tartalomra

Brestyánszki Boros Rozália drámája nyert a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen

2023.09.22
11:39
2023.09.22
16:02
Forrás
Pannon RTV
A legjobb szövegírónak járó díjat idén Brestyánszki Boros Rozália szövege érdemelte ki. A drámaíró vígjátéka a közönség szavazatai szerint a legjobb rendezőnek, női- és férfi főszereplőjének járó elismerést is bezsebelte.

A baglyok szaporodását segítik a költőládák! - ezzel a címmel született szinte pár órán belül szerdán három dráma, három szerző tollából. Majd három rendező között sorsolták ki, hogy ki melyiket rendezi majd. László Judit a legjobb női főszereplőnek járó díjat érdemelte ki. „Az a szerencse, hogy nincs ideje a színésznek gondolkodni azon, hogy most neki való-e ez a szerep, vagy nem, vagy lehetne-e esetleg másként. Ha zöld utat kap egy bizonyos úton, hogy ez így jó lesz, akkor csinálja.”

Ugyanebben a drámában alakította Uhu Flóriánt Kovács Nemes Andor, aki a legjobb férfi szereplő lett. „Volt olyan is, amikor kiderült, hogy a legtöbb szövegem van, de olyan is volt, hogy három betű volt az egész és akkor ezért leutaztam és itt vagyok 24 órát és állok a három betűért, de ez erről szól: barátkozásról, beszélgetésről a régi emlékek felelevenítéséről és új barátságok születéséről.”

A díjnyertes darabot Urbán András állította színpadra. „Én eleve arra gondoltam, hogy kiveszem magam a díjak történetéből, mert ennek a színháznak az igazgatója vagyok és egy kicsit furán jön ki, de egy aranyos történet, igazából örülök neki, jól esett.”

Brestyánszki Boros Rozália nyertes darabja egy uhuról szól, amely fészek hiányában egy kéményben szeretné lerakni tojásait, ám beszorul, társai pedig a segítségére sietnek.

Brestyánszki Boros Rozália, dramaturg: „Nagyon sokáig csak a körmömet rágtam és idegeskedtem, hogy mit tudjak írni, ez olyan körül belül két óra hosszáig tartott a rendelkezésünkre álló hat vagy hét óra hosszából és akkor utána valahogy megindult és utána már könnyen gurult csak megindulni volt nehéz.”

Brestyánszki B. Rozália mellett Góli Kornélia és Oláh Tamás írt egy-egy drámát ugyanezzel a címmel.

Újvidék
Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny
Brestyánszki Boros Rozália
László Judit
Kovács Nemes Andor
Urbán András
Újvidéki Színház

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.