Ugrás a tartalomra

Búcsúi koncert Doroszlón

2020.11.09
11:56
2020.11.09
17:07
Forrás
Pannon RTV
Öt éve tartanak ünnepi koncerteket Doroszlón, a Szent Imre herceg plébániatemplom búcsúja alkalmából. A helyi zenészek mellett az egyéb művészeti ágazatokban alkotók is rendszeresen bemutatják itt műveiket, a búcsú utáni első vasárnapon.

Az ötödik búcsúi koncert Klemm Valéria orgonajátékával kezdődött, Bach műveket adott elő. A könnyűzene kedvelőinek pedig a Haverok együttes zenélt. Zongorán játszott Király Eliz és Mészáros Ernő is, aki saját szerzeményt is bemutatott.

Stock Lajos fotói mellett Turkály Emma végzős tervező-grafikus alkotásait is láthatta a közönség. Wilhelm József és Lennert Móger Tímea az elmúlt esztendőben született verseikből olvastak fel néhányat.

Lennert Móger Tímea: „Mindig valamilyen olyan szöveget próbálok választani, ami kapcsolódik a közösségünkhöz, ami kapcsolódik a falusi történésekhez, hangulatokhoz, táj jellegű esetleg, ami talán megfogalmazza azt, amit közösségileg is érzünk, vagy gondolunk önmagunkról és a világról.”

A búcsúi koncerteket a Szent Imre herceg plébániatemplomban tartják, a templombúcsú utáni első vasárnapon. Cél, hogy a közösség megismerhesse a saját tehetségeit.

Verebélyi Árpád, plébános: „A koncert azt szerette volna, hogy ha hazahozzuk, és a mi közösségünknek, annak a közösségnek, ahonnan igazából ők kirajzottak, hogy ott mutassák meg, hogy honnan jöttek és mivé váltak az oktatás, illetve a fejlődés, a tanulás folyamán. Hamar jött az az igény, hogy nem csak zenei pályán jeleskedő emberek vannak a közösségünkből, akik lassan igazán értékesek, és szép dolgot tudnak művelni.”

A koncertek ötlete az orgona felújítása után merült fel, amely 25 évig állt némán.
Klemm Valéria, szervező: „Az első alkalommal tényleg csak hangszeres, illetve vokális zene szerepelt, aztán kibővült, a zene mellett már szerepelt az irodalom, képzőművészet. Ez most már ötödik alkalommal történik, és valahol amikor elkezdjük szervezni, akkor "igen, hát persze, már alig vártam, hogy jöjjünk" történet alakul ki. Tehát valahol a visszajelzés az, hogy erre igény van.”

A koronavírus-járvány miatti intézkedések miatt idén kevesebb fellépővel és látogatóval rendezték meg a koncerteket, de a rendezvény így is meleget varázsolt a hideg novemberi estébe.

Doroszló
Lennert Móger Tímea
Verebélyi Árpád
Klem Valéria

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.