Ugrás a tartalomra

A Carmen és Lola című filmmel folytatódott a filmfesztivál Palicson

2018.07.18
16:37
2018.07.18
17:24
Forrás
Pannon RTV
A Carmen és Lola című spanyol alkotást láthatta a közönség tegnap este a Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján a nyári színpadon az első vetítésen.

Akik pedig Szabadkán maradtak, azok este 7 órától megnézhették Csuja László rendező Virágvölgy című filmjét az Eurocinema moziban, a Szabadegyetemen. A vetítést követő másnapi sajtótájékoztatón, szerdán délben Arantxa Echevarria spanyol rendező és Csuja László is válaszolt az újságírók kérdéseire, de a Lifka Sándor-díjas Milena Dravićtyal is találkozhatott a sajtó.

A Carmen és Lola című spanyol film Arantxa Echevarria első filmje is helyet kapott a palicsi filmfesztivál versenyprogramjában. A történet két roma tinédzser lány szerelmi megpróbáltatásait írja le. A rendező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a film forgatása előtt és közben is egy roma közösségben élt.

Arantxa Echevarria, rendező, Carmen és Lola: „Két év együttlét után, megismerve őket, úgy érezték, mivel én fehér vagyok, hogy a fehérek az ellenség, mert sokat szenvednek miattunk. Ám csak attól félsz, amit nem ismersz. Amikor megismersz valakit és megismered a hagyatékukat, kultúrájukat, megszereted őket.”

A mozgófilm szerelmesei Szabadkán az Eurocinemában tegnap este Csuja László magyarországi rendező Virágvölgy című filmjét nézhették meg. Az alkotás amatőr főszereplőkkel készült és az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West versenyprogram zsűri díját nyerte el.

Csuja László, rendező, Magyarország: „Egy olyan világot akartunk teremteni, amely a maga módján időtálló. Mint ahogy a karakterek is időtállóak. Ugyanakkor egyfajta stilizáció is van benne.”

Kedd este a palicsi Szabadtéri színpadon Milena Dravić szerb színésznő és a Palicsi Filmfesztivál fesztiváltanácsának sokéves elnöke átvehette a Lifka Sándor-díjat. Szabadkán a Szabadegyetem előcsarnokában pedig a közönség a színésznő tárlatát tekinthette meg.

Milena Dravić, színésznő: „A tegnap este csodálatos volt a számomra. Köszönöm szépen a díjat, amit átvehettem. A közönség, aki köszöntött valóban fantasztikus volt, és számomra ez nagyon sokat jelentett.”

A 25. Európai Filmek Palicsi Fesztiválja a nyári színpadon ma este két újabb versenyfilmmel folytatódik. 21 órától a Határ című szlovák-ukrán kooprodukciót nézheti meg a közönség, 23 órától pedig az Utoja című norvég filmet vetítik. A további filmekről és a vetítések helyszínéről információk a fesztivál hivatalos honlapján, a www.palicfilmfestival.com-on találhatók.

Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Arantxa Echevarria
Csuja László
Milena Dravić

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.