Ugrás a tartalomra

Cowboy Fejenagy a VM4K-ban

2023.05.04
21:23
2023.11.18
14:03
Forrás
Pannon RTV
Petőfi Sándor-eposzparódiájának, A helység kalapácsának legújabb filmfeldolgozását mutatták be a VM4K Klubhelyiségében, a Csütörtök esték elnevezésű programsorozatban.

A komikus eposz adaptáció rendezője, Dombrovszky Linda a vetítés után kolléganőnkkel, Orosz Ildikóval beszélgetett a filmről. A helység kalapácsa egy hősköltemény paródiája, amelyet a rendező ezúttal western környezetbe ültetett át, és magyaros elemekkel fűszerezett. A vásznon matyó motívumok jelennek meg a jelmezekben, a Ferenczi György által megzenésített Petőfi-versek pedig furcsa egyveleget alkotnak - emelte ki a rendező. Hozzátette: az eredeti szöveg megmaradt, csak filmnyelvileg és látványban teremtettek új világot. Az eposzt dialógusba ültették át, nem modernizálták a történetet, csak vizuálisan akarták izgalmassá és fogyaszthatóvá tenni. A filmben feltűnnek az örök emberi érzések, mint a szerelem, a gyűlölet vagy a bosszú, és a film a jelen problémáit is feszegeti. A csütörtök esti esemény a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében valósult meg.

Dombrovszky Linda, rendező-forgatókönyvíró: „Amikor másodszor megcsinálunk egy filmet, akkor van, aki nosztalgia és egyéb okból visszasírja a régi időket, ez teljesen normális, az adaptációnál is, meg akkor is, ha ebből készült már egy feldolgozás. Voltak ilyen kritikai visszhangok, hogy miért kellett ebből film, de mi azt gondoljuk, sőt a visszajelzések nagy része a fiatal generációt érinti, akik nagyon szeretik és nézik is. Tudják követni, mert ez ugyan nagyon nehéz szöveg, de iszonyatosan élvezhető, kedves és humoros, aminek – én azt gondolom – egy vizuális frissítés jót tesz.”

Petőfi Sándor
VM4K
Mozdulj! Petőfi!

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.