Ugrás a tartalomra

Csak könnyedén - karikatúrakiállítás Belgrádban

2023.04.21
07:33
2023.04.21
16:03
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt Kelemen István Csak könnyedén című karikatúrakiállítása a belgrádi Collegium Hungaricumban.

A bajai művész főként a nemzetközi pályázatokra készített műveit állította ki a szerb fővárosban. A karikaturista első karikatúrái 1977-ben jelentek meg, később különböző lapokban, folyóiratokban publikálta rajzait, majd könyvillusztrálással is foglalkozott, mintegy 120 könyvet illusztrált már. Kelemen István szerint a karikaturisták lehetőségei kicsit már beszűkültek, mert a műfaj főleg a napilapokra, újságokra volt jellemző, a digitális világban pedig még nem találta meg a helyét, de a különböző nemzetközi pályázatok lehetőséget biztosítanak a folyamatos alkotásra.

Kelemen István, karikaturista: „A kiállításon sok díjnyertes karikatúra tekinthető meg. Ezek általában nemzetközi pályázatokra készülnek, minden pályázatnak van egyfajta témája a méhektől kezdve a természetvédelmen át, a háborútól kezdve a tengerbiológiáig. Tehát nagyon széles a skála. Én általában ezekre készítek rajzokat, mert a karikaturistáknak most már őszintén megvallva kicsit beszűkültek a lehetőségeik, nagyon kevés a felvevőpiac. Nekünk az igazi megjelenési formánk a napilapok, az újságok volnának, de a világ a digitális világ felé halad, egyre szűkebbek a lehetőségek, és ebben a világban ez a műfaj még nem találta meg a helyét.”

Kelemen István
Collegium Hungaricum

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.