Ugrás a tartalomra

Csipkefa bimbója

2023.11.27
12:22
2023.11.27
16:16
Forrás
Pannon RTV
Több mint 100 gyermek vett részt a Csipkefa bimbója elnevezésű népzenei találkozón. A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület első alkalommal szervezte meg a rendezvényt, amelynek célja megszerettetni a legkisebbekkel a magyar népi kultúrát.

A bajsai óvodások fellépésével kezdődött a Csipkefa bimbója gyermek népzenei találkozó a helyi tornateremben. Ezt követően a környékbeli népzenész- és néptánccsoportok léptek fel, bemutatva a kicsiknek, hogy miért is jó népművészettel foglalkozni. Zentagunarasról, Topolyáról és Bácskossuthfalváról is érkeztek gyerekcsoportok. A bácskossuthfalviak moldvai táncokat mutattak be.

Gáspár Kamilla: „Ez a tánc egy nagyon ritmusos és élvezhető tánc. A próbák azok nagyon jók, és jól szoktuk érezni magukat.”

Máté Nóra kisiskolás kora óta táncol és citerázik. Szívesen adja át a kisgyerekeknek is a tudását és az életérzést, amit a népművészet nyújt. „A modern világ nagyon gyorsulóban van, és ez egyre csak gyorsabb lesz. Fontos számomra, és szerintem a környezetünkben mindenkinek, hogy visszanyúljunk egy kicsit a hagyományainkhoz, és újra visszatérhessünk, és hogy ezt továbbadjuk a jövő generációjának is.”

Bajsán nagy hagyománya van a népzenélésnek. A helyi Testvériség Művelődési Egyesület 1977-ben jött létre. A berkeiben asszonykórus, gyermektánccsoport és citerazenekar foglalkozik népzenével. Ezt a hagyományt tovább szeretnék éltetni.

Kókity Erika, elnök, Testvériség ME: „Azért szerveztük, mert érezzük, hogy szükség van arra, hogy a kicsi gyerekeknek, óvodások, alsós korosztálynak szervezzünk egy ilyen rendezvényt, hogy a magyar népzenei kultúrát megmutassuk, és nem titkolt célunk, hogy megszerettessük a gyerekekkel, és majd utána bekapcsoljuk őket rendezvényeibe.”
 

A találkozó táncházzal zárult, amelyben minden korosztály együtt táncolt.

Csipkefa bimbója
Testvériség Művelődési Egyesület
Bajsa
néptánc

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.