Ugrás a tartalomra

Csömöre Zoltán helytörténeti könyvét mutatta be Nagykikindán

2018.06.02
09:25
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták pénteken este Csömöre Zoltán Nagykikinda és falusi településeinek történeti helyrajza című könyvét. A könyv ismertetőjét a nagykikindai Egység Művelődési Egyesületben tartották.

Nagykikinda környékén 33 településről talált írásos és régészeti nyomot a késő középkor és a kora újkor időszakából kutatásai során Csömöre Zoltán. Ennek eredményeit könyvbe foglalta, melynek bemutatóját nagy érdeklődéssel kísérték figyelemmel a nagykikindaiak.

Szabó Anikó: „Nagyon becsülöm ezt az ilyenfajta munkáját, együtt dolgoztunk az iskolában, kollégák vagyunk, és ott is a diákoknak és a felnőtteknek is tudta fölhívni a figyelmét a környezetre.”
Zakár György: „A szüleim kisorosziak és a legjobban az érdekelt, hogy tudok-e újabb valamit megtudni a történelemből, mert ahogy a szüleim mesélték, jobban a nagyapám, Kisorosz három településből állt.”

Régészeti és írásos dokumentumok bizonyítják, hogy a város és környékének gazdag múltja a középkorig nyúlik vissza. Csömöre Zoltán, történész, helytörténet kutató: „A Nagykikinda város és a hozzá tartozó kilenc falu területén fellelhető településeket dolgoztam fel, ezekből 33-at tudtam összegyűjteni, kutatásaimat pedig a fennmaradt írásos forrásokra alapoztam, illetve a régészeti kutatások eredményeire, és érdekes felfedezésekre jutottam. Például a könyvben is megemlítettem, hogy az egyik oklevélben felfedeztem a Galád ér, illetve a Galacka folyó első okleveles említését, ami 1322-ből ered, amit azonban egyes szerzők tévesen a romániai Gilad településhez kötöttek.

Az effajta eseményekre a kikindai magyarság szívesen eljár. Tápai Róbert, elnök, Egység ME: „Egyesületünkben szinte hetente van valamilyen rendezvény, van olyan hétvége, hogy több is egymás után, vagy akár naponta több is, aztán van időszak, amikor kevesebb, tehát így nyaranta kicsit ritkulnak az események. Könyvbemutató néhány szokott lenni éves szinten.”

A kötet a Bánsági Kultúrközpont kiadásában jelent meg, támogatója az anyaországi Tóth Isaszegi Irén Alapítvány.

Nagykikinda
Csömöre Zoltán
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.