Ugrás a tartalomra

Csongor és Tünde a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában (videó)

2016.11.10
11:40
Nagy sikerrel mutatta be legújabb előadását szerdán este a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata
Nagy sikerrel mutatta be legújabb előadását szerdán este a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata. A tagok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művét vitték színre, Perényi Balázs rendezésében.   A boldogság keresése, kutatása adja a Csongor és Tünde című előadás alaptörténetét. Csongor a földi tereken bolyongva találkozik a királlyal, a kalmárral és a tudóssal, akiknek sorsában az élet értelmét meghatározó erőkkel is szembesül. Dévai Zoltán, színész, Zentai Magyar Kamaraszínház: „A kalmár jön a pénzzel, a fejedelem jön a hatalommal, a tudós meg a tudással. Különböző életutak. Nem azt mondom, hogy ezek nem helyesek, mert nyilván mindenki eldönti saját maga, csak Csongor szerint ez nem elég.” Az előadásban a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei mellett Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház tagja, valamint Fülöp Tímea és Verebes Judit, a Művészeti Akadémia két hallgatója is szerepet kapott. A próbafolyamat legnagyobb kihívását maga a szöveg jelentette a művészek számára. Fülöp Tímea, hallgató, Művészeti Akadémia: „Vörösmarty szövege iszonyatosan nehéz, nagyon nehéz értelmezni, illetve többféleképpen is lehet értelmezni, de úgy érzem, hogy nagyon rátapintottunk ezekre az apróságokra.” Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésze Mirigy szerepében látható, aki az eredeti darabban egy gonosz boszorkány. „Itt a rendező, Perényi Balázs megpróbálta ezt valahogy egy kicsit másként kezelni, hogy ne egy bibircsókos orrú, gonosz banyát játsszak, hanem valahogy próbáljuk meg megfejteni ezt a drámai figurát, akit igazándiból nem szoktak megfejteni, mindig készpénznek veszik, hogy boszorkány.”



Annak ellenére, hogy az alkotók dramaturgiailag valamelyest átalakították az eredeti művet, a történet változatlan, csupán egy kicsivel érthetőbben próbálják azt elmesélni a nézőknek, akik számára az előadás fontos üzeneteket közvetít. Perényi Balázs, rendező: „Gondolkodjon el azon, hogy hogyan keressük a saját utunkat, a saját életünket, és hogyan találjuk meg, és megtalálhatjuk-e a társunkat és a boldogulásunkat.” A Zentai Magyar Kamaraszínház Csongor és Tünde című előadásában a rendező munkáját zeneszerzőként Kovács Áron Ádám, koreográfusként pedig Mezei Gábor segítette. A produkció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Zenta község önkormányzata támogatta.

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.