Ugrás a tartalomra

Dal- és áriaestet tartottak Szabadkán

2024.04.24
07:29
2024.04.24
16:57
Forrás
Pannon RTV
Bátori Éva magyarországi operaénekes öt napos kurzust tartott gyakorló és még tanuló operaénekeseknek az Electe Egyesület szervezésében a Szabadkai Zeneiskolában.

A legjobb énekesek az esemény megkoronázásaként egy dal- és áriaest keretében mutatták be tudásukat a szabadkai Városháza dísztermében.

Bátori Éva az öt napos képzés során, első sorban a résztvevők technikai tudását próbálta meg bővíteni. De sokat beszélgettek a zenéről, valamint az énekesek előadásmódján is dolgoztak. Bocskai-Kovács Éva Bátori Éva magánnövendéke, úgyhogy jól ismeri a művésznőt, de ennek ellenére is tudott új dolgokat elsajátítani a kurzus során.

„Én úgy éreztem ezalatt az öt nap alatt, hogy ez szinte egy terápia volt és egy pszichológiai út is volt nekem, mert úgy érzem, hogy picit be voltam zárkózva a saját világomba. Illetve én Pestre költöztem és nekem az egy kultúrsokk volt. Én egyébként vajdasági származású vagyok, de sokat voltam Szegeden és itt most úgy éreztem egy picit jobban ki tudtam teljesedni a napok folyamán. És persze technikailag is tanultam új dolgokat, úgyhogy remélem, hogy a jókat megtartom magamnak majd a későbbiek folyamán.”

Bátori Éva magyarországi operaénekes, Érdemes és Kiváló Művész már harmadik alkalommal tartott képzést Szabadkán. Nemzetközi pályafutása Lipcsében kezdődött, ahol elsősorban Mozart operák szerepeiben állt színpadra. Később számos helyen megfordult a világban, az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve egészen Japánig. Külföldön töltött évei alatt a nemzetközi operaélet legnagyobb rendezőivel és karmestereivel dolgozott együtt.

„Azon kívül, hogy hangi adottságaik és a technikai tudás magas szinten kell, hogy legyen egy előadó-művészet kell. A közönséget nem csak az fogja meg, hogy valaki hány másodpercig tart valami magas hangot, hanem az, hogy hogy közöl, hogy mit közöl, hogy van-e közlendője. A lelkében vannak-e olyan finomságok, amit a zene által szeretne a közönséggel megosztani. Ez nagyon fontos.
- Mi szükséges ahhoz, hogy a szép énekhangok mellett, valamilyen érzelmet is tudjanak produkálni, átadni, illetve a nézőkből kiváltani?
- Első sorban érzelmek. Mert a mai fiatalok, lehet hogy az én koromban is így volt, már nem emlékszem, eléggé zártak. És magukat meg kell nyitni. Meg kell nyitni a kis lelküket, szívüket, ahhoz hogy ők el tudják mondani, amit éreznek egy zene által. Ez nem mindig egyszerű. Nem mindenki egyforma. Van aki nyitottabb, van aki zártabb, azoknak több munkába kerül ez, hogy megérintse őket a zene és a zene által ők megérintsék a közönséget.”

A koncertet Kerényi Mariann zongoraművész, hivatásos zongorakísérő és korrepetitor kísérte.

ária
dalest
Szabadka
Electe Egyesület
Bátori Éva

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.