Ugrás a tartalomra

Danilo Kiš művét alapul véve Újvidéken rendez Urbán András (videó)

2017.01.19
16:19
Danilo Kiš Anatómiaórájának bemutatója február 28-án lesz az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban
Danilo Kiš Anatómiaórájának bemutatója február 28-án lesz az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. A darab rendezője Urbán András, aki első alkalommal dolgozik ebben a színházban. Stábunk egy próbára látogatott el. A próbafolyamat még a legelején tart, és inkább beszélgetések, olvasópróba zajlik, tehát – ahogy maga a rendező is fogalmazott - egyelőre semmi látványos nem történik. Kortárs társadalmunk problémái vannak terítéken: a nyelvi és nemzetiségi-nemzeti kérdések, a nacionalista érzelmek és az ösztönös emberi reakciók. A Danilo Kiš-szöveget alapul véve, a rendező és a színészek közös munkája során kovácsolódik a szövegkönyv. Urbán András, rendező: „Nem egy klasszikusan megírt drámáról van szó, hanem ez a szövegkönv folyamatosan íródik, tehát az első időszakban nem látszik még a vég, hogy ez tulajdonképpen milyen lesz, és ez gyakran tud terhes lenni azoknak az embereknek, akik részt vesznek benne, ugye egyfajta bizonytalansággal jár, de az egy jó érzés, hogy ez föl sem merül, tehát nincsenek problémák, egyelőre nagyon jól dolgozunk.” Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház színészei nyitottak a rendező által képviselt munkamódszer iránt. Radoje Čupić, színész: „Ez egy különleges munkamódszer, úgy tűnik, mintha csak itt üldögélve egyszerűen beszélgetnénk Danilo Kiš művéről, a társadalom és az állam jelenlegi állapotáról, meg egyebekről, de ezek mind olyan beszédtémák, melyek mentén felépül az előadás, illetve az, hogy milyen módon fogunk mi ezekről a dolgokról beszélni.”



Szinte családias hangulatú beszélgetéseknek lehettünk fültanúi. A színészek aktívan, saját élményeikből táplálkozva építik az egyébként zenével és koreográfiákkal tarkított előadást, melynek bemutatója február 28-án lesz az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban.
danilo kis
próba
Urbán András
újvidéki Szerb Nemzeti Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.