Ugrás a tartalomra

Dankó Pistára emlékeztek Zentán (videó)

2017.04.24
10:35
Ha elvész a magyar nóta, elvész a magyar nemzet is – idézte Kodály Zoltán szavait Fejős Ernő vasárnap este Zentán
Ha elvész a magyar nóta, elvész a magyar nemzet is – idézte Kodály Zoltán szavait Fejős Ernő vasárnap este Zentán. Dankó Pista, az egykori magyar cigánymuzsikus és nótaszerző emlékére rendezett nemzetközi találkozóra Magyarországról és Vajdaságból is érkeztek fellépők. A nótaénekesek az est folyamán kétszer is színpadra léptek. Repertoárjukban több ismert szerzemény kapott helyet. Jenei Gábor, színművész, Madách Színház, Budapest: „Addig még mi vagyunk, és vannak olyan művészek, akik ezeket a nótákat, ezeket a dalokat, ezeket a műfajokat gyakorolják, addig ez nem lesz halott. Amíg van egy öregedő generáció, addig mindig meg lesz a magyar nóta.” Ha elvész a magyar nóta, elvész a magyar nemzet is – idézte Kodály Zoltán szavait Fejős Ernő, az est fellépőit összetömörítő Kárpát-medencei Rendezvényszervező Egyesület elnöke. „Nem csak abból áll a harcunk, hogy előadásokat szervezünk és fellépünk, és műsort adunk, hanem egy nagyon meredek elképzelésbe kezdtünk. Magyarországon az egyesületünk először kezdett hozzá a tanulók oktatásához.”



A szervezők fontosnak gondolták, hogy a torontálvásárhelyi magyar nótafesztivál mellett Zentára is eljusson ez a műfaj. Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója: „Van egy réteg, aki ezt fontosnak és ezt a hagyományt ápolandónak tartja, és ezért mi, mint nyílt érdeklődésű struktúrával rendelkező intézmény ennek helyet és teret adunk.” Dankó Pista rövid élete során több mint félezer dallamot, nótát komponált, amelyek a magyar nóta történetének egyik legnagyobb alakjává teszik. 44 éves korában, 1903. március 29-én halt meg. Budapesti búcsúztatóján 500 cigány húzta egyszerre a Most van a nap lemenőben kezdetű leghíresebb Dankó nótát.
találkozó
Zenta
emlékezés
nótaest
Dankó Pista

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.