Ugrás a tartalomra

A Demokrácia

2021.06.01
17:07
2021.06.01
20:30
Forrás
Pannon RTV
Közös produkciót készít az Újvidéki Színház és a Belgrádi Drámai Színház. A Demokrácia című előadás újvidéki bemutatója június negyedikén lesz. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

A Demokrácia című előadás első bemutatóját május tizenötödikén tartották Belgrádban, az újvidéki premier pedig június negyedikén lesz. A produkció a Belgrádi Drámai Színház, valamint az Újvidéki Színház együttműködésével jött létre. Mindkét fél rendkívül elégedett a közös munkával.

Ivana Nikolić, a Belgrádi Dráma Színház színésze: „A folyamat könnyű volt. A rendezőnek volt egy jó elképzelése, és a kollégák hajlandóak voltak követni az utasításokat, szóval az előadás a közösségünk iránti szeretetből jött létre. Nem érzem úgy, hogy bármi is akadályozta volna a munkát.”

Az Újvidéki Színházat két színész, Mészáros Árpád és Pongó Gábor képviseli. Mészáros Árpád Petrovics szerepét játssza a darabban, aki egy teljesen jelentéktelen állam rendőrminisztere. Az előadás szerb nyelven zajlik.

Mészáros Árpád, az Újvidéki Színház színésze: „Amikor ilyesmiről van szó, hogy akcentus, és bizonyos szavak logikai hangsúlya, nagyon észnél kell lennem. Ilyen szempontból dupla munkát kellett végeznem, de nem panaszképpen mondom, nagyon megérte és egy olyan kihívás volt számomra, ami új távlatokat nyitott előttem.”

Joszif Brodszkij Demokrácia című művében, és a mű alapján készült előadásban magára a demokrácia jelentésére kaphatjuk meg a választ - mondta a rendező, Veljko Mićunović.

„Vajon ma visszaélnek-e a demokráciával, és megmaradt-e egyáltalán valamilyen szinten, mint utópia, ahogyan maga Brodszkij is folyton emlegeti?”

Minden színház más értékeket képvisel. A cél, hogy az Újvidéki Színház megismerje a belgrádi értékeket, és a fővárosba is eljussanak az itteni gondolatok - emelte ki Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója.

„Ez a produkció egy belépő is, belépő egy hálózatba, amelyik a Nyugat-Balkán igen jelentős színházainak a hálózatát jelenti Macedóniától Szlovéniáig, Boszniától Újvidékig.”

Remélhetőleg további együttműködés is létrejön majd a két színház között, hiszen kiváló volt a közös munka - hangzott el a sajtótájékoztatón.

demokrácia
előadás
Újvidéki Színház
Belgrádi Drámai Színház
Venczel Valentin
Mészáros Árpád

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.