Ugrás a tartalomra

Demokrácia az újvidéki színpadon

2021.06.04
11:48
2021.06.04
16:55
Forrás
Pannon RTV
Joszif Brodszkij Demokrácia című művét viszi színpadra az Újvidéki Színház és a Belgrádi Dráma Színház. A Nobel-díjas orosz költő és író darabjának újvidéki főpróbáját tegnap tartották, és ma lesz a bemutató 19 órakor.

A produkció a Belgrádi Drámai Színház és az Újvidéki Színház együttműködésével jött létre. A fővárosi társulatot Tamara Aleksić és Ivana Nikolić színészek képviselték. Utóbbi kiemelte a két színház színpadának különbségéből adódó élményt.

Ivana Nikolić, színész, Belgrádi Dráma Színház: „Ez most új környezet a számunkra, nagyobb a nézőtér. Mi most elég kényelmes helyzetből, amikor nálunk egy kis színpadon vagyunk, átjöttünk ide, tehát volt egy kis kihívás, hogy alkalmazkodjunk az új térhez, de szép volt.”

Ozren Grabarić, a zágrábi Gavella színház színésze is szerepel az előadásban. Ő rámutatott az együttműködés jelentőségére, kiemelve, hogy minden művésznek szüksége van a más iskolákkal és hagyományokkal való találkozásra.

Ozren Grabarić, színész, Gavella Városi Drámai Színház, Zágráb: „Ugyanazt az álmot álmodjuk, az pedig a színház, de vannak különbségek, és mikor olyan emberekkel találkoznak, akik igazán elhivatottak a színház iránt, akkor valójában bővítik a saját élet- és hivatásfelfogásukat, a professzionalizmusukat, és építik magukat, mint személyt.”

A színpadon a sötét, monokróm színeket erős fények és zajos zene vágják át, szimbolizálva egy rendszerváltás káoszát. Az Újvidéki Színház képviselői Mészáros Árpád és Pongó Gábor voltak.

Pongó Gábor, színész, Újvidéki Színház: „Voltak kollégák, akik azt mondták, hogy ilyen fajta színházat még nem is láttak, vagy ha láttak, akkor egyszer-kétszer. Elég precíz az előadás, igényes, és szerintem élvezték ott is, amennyire itt is, hogy ha jól hallottam, amennyire le tudtam szűrni a maszkok mögüli reakciókat.”

Joszif Brodszkij Demokrácia című műve a demokratizálódás folyamatával foglalkozik. A rendező, Veljko Mićunović is az előadásban az elvek és a valóság közötti ellentmondásokkal foglalkozik.

Veljko Mićunović, rendező: „Lehetséges-e manapság tisztán állni a demokráciához? Valójában az alapjaiban tiszta alapelvei vannak, melyek a társadalmat jóllétbe kellene, hogy vigyék, de nekem úgy tűnik, hogy felvetődik a kérdés, hogy elértünk-e egy lényeghez, melyben manapság a demokráciával általában visszaélnek.”


Az előadás első bemutatóját május tizenötödikén tartották Belgrádban.

Újvidéki Színház
Belgrádi Dráma Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.