Ugrás a tartalomra

Díjátadóval ért véget a 23. palicsi filmfesztivál (videó)

2016.07.23
02:00
Német filmnek adták idén az Arany Torony-díjat, a legjobb rendező pedig egy román alkotás készítője
Német filmnek adták idén az Arany Torony-díjat, a legjobb rendező pedig egy román alkotás készítője. Magyar film is kapott elismerést. Péntek este véget ért a 23. palicsi filmfesztivál. A Párhuzamok és ütközések programrész díjazott műve a magyar Liliom ösvény lett, amelyet Fliegauf Benedek készített. A rendező személyesen vette át a díjat. Fliegauf Benedek, rendező: „Nagyon köszönöm. Ez egy nagyon nagy elismerés. Ez igazából egy díj a kritikusoktól, ezért ez mindig a legnagyobb elismerés. Köszönöm szépen. Szeretem Palicsot.” A fő versenyprogram művei között két különdíjat osztottak ki. Az elismerést az Egy mozdonyvezető naplója című szerb film társproducerének, Petar Ristovskinak a Fesztiváltanács elnöke, Mira Banjac adta át. Mira Banjac, elnök, Fesztiváltanács: „Öröm számomra, hogy átadhatom ezt a díjat azért a filmért, amelyik már elkapta a gyors vonatot. Kívánom, hogy ez a vonat boldogan és sikeresen utazzon sokáig. Gratulálok.”



A másik különdíjas alkotás a United States of Love című lengyel-svéd film lett. A rendezésért járó Palicsi Torony-díjat a román Cristian Mungiunak ítélték, aki az Érettségi című filmet készítette. Cristian Mungiu, rendező: „Ez lehet végül is a legnagyobb elismerés, amelyet egy filmkészítő megkaphat. Köszönöm.” A 23. palicsi filmfesztivál fődíját, az Arany Tornyot a Toni Erdmann című német film kapta. Radoslav Zelenović, fesztiváligazgató: „Nincs kétség afelől, hogy a idei zsűrinek nehéz és komoly dolga volt, de afelől sincs kétség, hogy úgy határozott, ahogyan kellett. Nagy örömmel gratulálok az idei győztesnek.” Az elismerést a film vágója, Heike Parplies vette át. A zsűri szerint a fődíjas film autentikus, mégis humoros módon mutat be egy apa-lánya kapcsolatot a mai elidegenedett, sikerorientált világban.

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.