Ugrás a tartalomra

Díjkiosztóval zárult a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Topolyán

2023.04.23
07:00
2023.04.23
17:30
Forrás
Pannon RTV
A két fődíj idén Kupuszinára és Nagykikindára került.

A két fődíj idén Kupuszinára és Nagykikindára került. A szemlét idén 27. alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség.

A Pataki László-díjat a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja kapta, Szántó Armand és Szécsén Mihály: Paprikáscsirke című előadásáért.

Molnár József, a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport rendezője: "Mi mindig a közönségnek játszunk és az igazat megvallva soha nem is számítunk arra, hogy majd milyen díjat kapunk, nagyon szívesen elfogadjuk és nagyon örülünk neki. Az idei szemle nagyon tartalmas volt, amennyit mi láttunk belőle. A közönség telt házzal fogadott."

A Bambach Róbert-díjat, a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata nyerte el, Đorđe Lebović: Az ezredik éjszaka c. előadásért.

Király Sándor, a József Attila Színtársulat, az Egység Művelődési Egyesület művészeti vezetője: "Az összes szemlén, az összes amatőr szemlén részt vettünk eddig és van egy ilyen bázisunk, egy kemény magja ennek a csoportnak és van egy pár ember, amelyik jön-megy, lemorzsolódnak, ez a kemény mag tartja a lelket ebben az egész játékban."

A Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját a házigazda társulat, a Mara Amatőr Színház kapta. Közösségteremtő tevékenységéért a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundja érdemelte ki az elismerést.

Pálfi Ervin, zsűritag: "Minden dicséretet megérdemel bárki, aki manapság ebben az egyre inkább elferdülni látszó világban azzal tölti a szabadidejét, hogy alkotással foglalkozik és jelen esetben színházról van szó, ráadásul nem hivatásos színházakról, akik tényleg ingyen és bérmentve csakis az ügynek a kedvéért és csakis a színház iránti szeretetből nyúlnak hozzá az anyaghoz."

Kilenc nap alatt tizenkét előadást láthatott a közönség, melyekre nagy volt az érdeklődés, köszönve a házigazdák, a Mara és a topolyai Művelődési Ház összehangolt kreatív munkájának - emelte ki Virág Kiss Anita, a VMMI munkatársa.

"Hihetetlen eredmény, hogy a délután három órási előadásokon is legalább fél ház volt, pedig nem kicsi a Művelődési Ház Színházterme. Szeretném még azt is kiemelni, hogy a fiatalok nagyon ügyesek voltak, a helyi fiatalok, élő bejelentkezéseket készítettek, interjúztak, folyamatosan együtt zizegtek a felnőttekkel."

Idén új kitüntetést is alapítottak, a Faragó Árpád-díjat. Közösségmegtartó erejéért a zsűri a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Hébe-hóba színjátszó csoportjának ítélte oda ezt az elismerést.

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke: "Muzslya úgy tudott visszatérni idén, hogy az idén megalapított Faragó Árpád-díjat a közösség megtartásáért ő vehette át. Egy olyan produkció és egy olyan lelkület volt, amit a színpadon ők sugároztak, hogy már ez az egy előadás is megmutatta az egész jelentését, az egész jelentőségét, azt gondolom és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, mégpedig azt, hogy pont a Trianon utáni időszakot követően mennyit jelentett a délvidéki magyarság számára a színjátszás."

A gálán bejelentették, jövőre Nagykikinda lesz a színjátszó szemle házigazdája. A díjkiosztó után a Zentai Magyar Kamaraszínház nagy sikerű, Művészet című előadását láthatta a közönség.

díjkiosztó
Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.