Ugrás a tartalomra

Don Quijote Second Hand

2018.03.03
13:05
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Cervantes regénye ihlette meg az Újvidéki Színház legújabb előadását. A Don Quijote Second Hand című darab új megközelítésben próbálja meg bemutatni az emberek szélmalmokkal folytatott harcait.

Tizenkét Don Quijotet láthatunk az Újvidéki Színház legújabb előadásában. Sardar Tagirovsky rendező szerint minden ember magában hordozza Cervantes hősét és ezért döntött úgy, hogy a darabban a színészek saját szélmalomharcai is teret kapnak. Sardar Tagirovsky, rendező: „Azt akartam volna átadni, amit Don Quijote keres, vagyis a bennünk létező Don Quijote, aki mint egy gyermek, keresi a lovagkort, keresi a gyerekkort és azt a szabadságot, azt a hitet, amit már régen elveszített, és amit már régen nem talál a világban, mert azt látja, hogy a világ kegyetlen, erkölcstelen és folyamatosan szélmalmokkal próbálja dobálni. Én próbáltam ezekkel a szélmalmokkal úgy harcolni, hogy tulajdonképpen azt látom, hogy ezek szükségszerűek, és soha nem fognak távozni a köreinkből. Tulajdonképpen az életünk részei.”

A színészeknek saját gyerekkori emlékeiket kellett felidézniük, amelyeket később beleépítettek a történetbe. Ferenc Ágota, színész: „Ez egy nagyon mély kutatás volt önmagunkban és a társainkban. Megismertük a 12 ember múltját. Azt, hogy számukra mi volt a fontos. Olyan emlékeket idéztünk fel, amiket lehet, hogy ha nem ezzel foglalkozom, soha többé nem elevenítek fel az életemben.”

A különleges darab számos improvizatív módon megalkotott részt is tartalmaz, és Don Quijotet, illetve a szélmalommal való harcot, mint jelenséget elemzi. Sirmer Zoltán, színész: „Nyilván, mint mindenkinél, bennem is voltak bizonytalanságok. Szerintem ez egy, mondhatni elég új megközelítés itt a színházban. Ilyesmi ilyen formában még nem nagyon volt, és én nagyon örültem a közönségnek is, és annak is, hogy ők rá tudtak hangolódni, és tudtak vele menni.”

Az egyedi színházi képvilággal és hangulattal rendelkező darab az Újvidéki Színház mostani évadának negyedik bemutatója. Zenéjét Katona Dávid szerezte.

Újvidéki Színház
bemutató
Don Quijote
Tagirovsky

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.