Ugrás a tartalomra

Doroszlón nyergelt a Négyesfogat

2023.01.08
09:09
2023.01.08
17:04
Forrás
Pannon RTV
Humoros jelenetek, színdarabok, mesemondás és modern tánc. A Négyesfogat idén már 54. alkalommal járja be a négy nyugat-bácskai falut, Doroszlót, Kupuszinát, Szilágyit és Gombost.

Az idei első állomáshely ezúttal a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület volt. A záróünnepségre január 28-án a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesületben kerül sor, amely az idei rendezvény házigazdája.

А Négyesfogat több mint fél évszázados múlttal rendelkező, sokrétű kulturális rendezvény a nyugat-bácskai magyar szórványban. Az 1950-es években 100 km-es körzetben nem működött magyar nyelvű művelődési intézmény, de az amatőr színjátszás, a dalestek igen gyakoriak voltak Gomboson és a 15 km-re lévő Doroszlón is. Önmaguk szórakoztatására, akkor még fogatos kocsira pakolva, vendégszerepléseket szerveztek, az idő múltával pedig gombosi kezdeményezésre megpróbáltak terjeszkedni, és az ötlet bevált az 50 km-re élő kupuszini, valamint a 35 km-re élő szilágyi emberek körében is. Évente közös programot szerveztek, amelyet aztán fogatként körbejárva előadtak a négy faluban. Mindez az összetartozásról szól, emelte ki Stepanović Julianna, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

Stepanović Julianna, elnök, Arany János MME, Gombos: „A kultúregyesület elég tágas, de legelső sorban a népviselet, néphagyomány, néptánc, szóval a néphagyomány, ez a legfontosabb a mi egyesületünkben, és természetesen a többiek is, minthogy a modern táncok, a színdarabok, és gyermekműsorokat is készítünk.”

Az egyesületnek 50 aktív tagja van, az egészen pici kortól az idős korúakig. Karácsonyi manók címmel adták elő a vagány gombosi srácok modern tánc produkciójukat, Hajnal Krisztina koreográfiája alapján.

Hajnal Krisztina, koreográfus, Arany János MME, Gombos: „Valójában ez úgy indult, hogy a karácsonyi műsorra, ami karácsony előtt volt Gomboson, arra készült. Akkor, amikor meglátta az elnök asszony, azt mondta, hogy ez ugye legyen a Négyesfogaton.”

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületnek is több szakcsoportja működik, mondta Csernicsek József alelnök. Idén elsősorban humoros jeleneteikkel arattak osztatlan sikert.

Csernicsek József, alelnök, Móricz Zsigmond MME, Doroszló: „Három rövid, apró, humoros jelenettel lépünk föl az idén. Azt kell mondani a Négyesfogatnál, ha most itt tartunk, hogy ez a négy falu, ők szervezték meg legelőször, azt lehet mondani 55 évnek ezelőtt a Négyesfogatot. Volt Ötösfogat, Hetes-, Kilencesfogat, csak annyira terjedelmes volt a műsor, hogy vissza kellett menni az alapokhoz, úgyhogy most maradt a régi gárda, a négy falu, Doroszló, Gombos, Szilágyi és Kupuszina, azaz Bácskertes.”

Gellér Zoltán, a doroszlóiak színjátszócsoportjának vezetője egyben a Piacon című jelenet egyik főszereplője.

Gellér Zoltán, a színjátszócsoport vezetője, Móricz Zsigmond MME, Doroszló: „Mi általában úgy választunk darabot vagy jelenetet, hogy vicces legyen, szóval elsősorban ezért, a másik az, hogy nagyon sok Aradi-Varga jelenetet dolgoztunk fel az utóbbi években, és nagyon szerettük őket, mert a próbákon is nagyon sokat tudtunk nevetni rajta, mert viccesek.”

A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek 8 szakcsoportja van, mondta Csernai Buják Szilvia, titkár. A népdalon és néptáncon, a fúvószenekaron, valamint a színművészeten kívül az egyik legnépszerűbb a modern tánccsoport.

Csernai Buják Szilvia, titkár, Petőfi Sándor ME, Kupuszina: „Igyekszünk mindig a legfiatalabb korosztályt hozni, úgy értem a legfiatalabbakat, hogy már hetedikes, nyolcadikosokat bevonunk ebbe a műsorba, hogy utána megszokják, hogy egyáltalán a művelődési egyesületben részt kell, hogy vállaljanak.”

Óriási közönségsikert aratott a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület színjátszóinak Szecskavágó című jelenete, amelynek egyik szereplője Francia Fábián.

Francia Fábián, színjátszó, József Attila ME, Szilágyi: „Nagyon jó, hogy így együtt vagyunk, megtölti a szívemet, vidámsággal tölt el, és találkozunk, barátkozunk, szórakozunk együtt, amit minden nap nem lehet iskola mellett, mindenki mindennapi gondjai mellett, és itt a színjátszásban el lehet engedni magunkat.”

A kivétel nélkül telt ház előtti előadásoknak nemcsak szórakoztató jellegük van, hanem a spontán kialakuló nemzeti identitást és az összetartozást is erősítik.

Doroszló
Négyesfogat
Gombos
Kupuszina
Szilágyi

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.