Ugrás a tartalomra

Drótból és cukorból alkottak - rendhagyó kiállítás Szabadkán

2023.06.10
07:29
2023.06.10
17:21
Forrás
Pannon RTV
Cukorból készült egész teret betöltő csipkealátét, drótból zubbony, egy fateknő és egy ezek köré épült mozgásművészeti alkotás. Szabadkán a Kortárs Galériában megnyílt Nikola Dimitrović és Kemil Bekteši Kedvencek című első közös tárlata.

A Kedvencek című kiállítás két hasonló gondolkodású művész összefogása, akik közül Kemil Bekteši Szarajevóban él és dolgozik, Nikola Dimitrović pedig Belgrádban. Közös tárlatukon a balkáni tradíciókat bírálják a művészet prizmáján keresztül. Nikola cukorból szórt csipkéje nem az örökkévalóságnak szól.

„A csipke a múlt jelképe, régmúlt ideáloké, valamint az otthon, az otthonosság jelképe is, gyakran találkozunk csipketerítővel a nagymamánál, ahol általában a tévére felkerült egy horgolt csipketerítő. Elkezdtem gyűjteni a csipkét és foglalkozni vele a munkáimon keresztül."

Alkotásuk fő motívuma az identitáskeresés, a balkáni tradicionális nemi szerepek jellemzői és a művész helyzete az egykori jugoszláv területeken.

Kemil Bekteši: „Minket a tradíciók újraelemzése köt össze, a társadalmi értelmezése, amit ma ezen a kiállításon meg is teszünk. Itt most a férfiak és a nők társadalmi helyzetével foglalkozunk, felvetődik a kérdés, hogy vajon változtak-e ezek a szerepek az időn keresztül, vagy ugyanazok maradtak."

A kiállítás a Szecessziós napok ideje alatt bármikor megtekinthető.

Nikola Dimitrović
Kemil Bekteši
Kedvencek
kiállítás
performansz
Kortárs Galéria

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.