Ugrás a tartalomra

Dunán innen, Tiszán túl

2022.04.23
13:34
2022.04.23
15:28
Forrás
Pannon RTV
Horgos adott otthont a XI. Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági verseny délvidéki elődöntőjének. A tehetségkutató legjobbjai részt vehetnek majd a verseny döntőjében, amelyet Erdélyben rendeznek meg.

Több mint 200 gyermek részvételével tartották meg Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági verseny délvidéki elődöntőjét. A fiatalok két korcsoportban, népdal, népzene, néptánc és népmese kategóriában, szólóban, illetve párban léphettek színpadra, de csoportos előadást is láthatott a közönség Horgoson.

Juhász Patrik, basszprímás, Mendicus tamburazenekar: „A mezőny talán – most harmadik éve vagyunk itt a versenyen – idén a legerősebb a tambura zenészek között.”

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ idén vett részt először a Dunán innen, Tiszán túl népzenei vetélkedőn.

Sötét Bíborka, tag, Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva: „Kalocsai összeállítással érkeztünk, a próba minden hétvégén volt és ez egy régebbi tánc volt.”

Az esemény legfontosabb célja a találkozás, a tehetségek gyerekek felkarolása.

Csányi Tamara, a verseny délvidéki koordinátora: „Nyilván néphagyomány ápolóként alapvető dolognak tartom, hogy az utánpótlást – és nem csak én tartom, hanem az egész közösségünk –, hogy az utánpótlás, tehetséges fiataljainkat felkaroljuk és bemutassuk.”

A szervezők, a tehetségkutatót több mint tíz éve a Magyarok Szövetség Mozgalomból kezdték el szervezni, akkor még nagyon kevés műsorszámmal és 300 gyerekkel jelenlétével. Azóta az esemény egész Kárpát-medencére kinőtte magát.

Rápóti Fekete Mónika, főszervező: „Rájöttünk arra, hogy a gyerekek, akik napi szinten gyakorolják a népművészetüket nagyon szeretnének egy nívós programban részt venni, ahol megmutatják az éves munkájukat, mert ha nem, akkor abba hagyják a citerát, a furulyát, a népi éneket és a néptáncot.”

Mindazon fellépők, akik az öttagú zsűri által kiemelt arany díjban részesültek, fellépnek a döntőben, amit Erdélyben tartanak hamarosan.

Dunán innen Tiszán túl
tehetségkutató
Horgos

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.