Ugrás a tartalomra

Dunán innen, Tiszán túl

2023.04.16
11:48
2023.04.16
17:00
Forrás
Pannon RTV
Horgos adott otthont idén is a XII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjének. A legjobbak részt vehetnek a döntőben, amelyet Erdélyben rendeznek meg.

Több mint 250 gyerek részvételével tartották meg a Dunán innen, Tiszán túl délvidéki elődöntőjét. A felsőhegyi Gombos Lara népmesével készült a vetélkedőre. „Én azért szeretem a népmesét, mert azon lehet változtatni, meg nagyon szeretem a népmeséket. A cigány három feleségével készültem.”

A horgosi Bartók Ifjúsági Táncegyüttes is versenybe szállt. Az összeszokott társaság egy vajdaszentiványi táncot mutatott be. Biacs Balázs: „Nagyon szerettem eleve a kultúrát, azért kezdtem el táncolni, azért, hogy minél jobban megismerjem a településem, Vajdaságban és az egyéb területeken lévő néptánci folyamatokat és a viseletet is.”

A fiatalok két korcsoportban, népdal, népzene, néptánc és népmese kategóriában, szólóban, párban léphettek színpadra, de csoportos előadást is láthatott a közönség Horgoson. Csányi Tamara, programkoordinátor: „Az idei évben is, mint általában minden évben, a néptánc a legnépszerűbb, azután a népzene, illetve a népdal és a népmese. Kevesen vannak, de többen, mint az előző években, ezért ez örömmel tölt el minket.”

A fiatalokat szakmai zsűri értékelte. A rendezvény fővédnöke Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes volt. „Nagy örömmel látom, hogy ugyanúgy, sőt még jobban dübörög ez a mozgalom, és nagyon sok ügyes gyerek jött, különböző korosztályokban. Meglepődtem egyébként, hogy a kicsik korosztályában is mennyire ügyesen mozognak, és egészen felnőttesen. Kíváncsian várom majd a végét is. Nehéz lesz majd szerintem ezt így kategorizálni és zsűrizni.”

Azok a fellépők, akik a zsűri által kiemelt arany díjban részesültek, fellépnek a döntőben, amelyet Erdélyben rendeznek meg hamarosan.

Dunán innen Tiszán túl
népzene
népmese
népművészet
verseny
tehetségkutató
Horgos
elődöntő
Sebestyén Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.