Ugrás a tartalomra

Egyedülálló üvegalkotásokból nyílt tárlat Belgrádban

2023.06.20
12:09
2023.06.20
17:57
Forrás
Pannon RTV
Herman László üvegművész alkotásait bemutató kiállítás nyílt a belgrádi Collegium Hungaricumban.

A Hosszú, forró nyár Lakosban nevet viselő tárlat által a szlovéniai magyar alkotó a szülőfalujához kötődő emlékeibe enged betekintést. Herman László üvegművész a kiállításon bemutatott alkotásait saját fejlesztésű technikával készítette el.

Herman László, üvegművész, Szlovénia: „Én úgy neveztem el, hogy fúziós technika. Az üvegszemcséket összedarálom, kiégetem magas hőmérsékleten és így kapom meg ezeket hatásokat amit látni lehet ezeken a képeken. A képek két évig készültek, egyes képek csak teljesen ezzel az égetéssel és van néhány, amely kombinált technikával.”

A kiállítás korábban Lendván, Ljubljanában és Zágrábban is megtekinthető volt. Herman László Szlovéniában, a Lendva-községhez tartozó Felsőlakos nevű településen született. A bemutatott alkotásai az ott eltöltött kamaszkori éveit idézik vissza.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Ez az ő fiatalkori emlékeit idézi, az egész kiállítás, akkor amikor ő ott fiatalkorában a kis fekete patakon strandolt és látta ezeket a szép lányokat, akiket most lerajzolt, illetve lefestett.”

A kiállítás július 7-ig látogatható a belgrádi Collegium Hungaricumban.

Collegium Hungaricum
kiállítás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.