Ugrás a tartalomra

Éjszakába nyúló programok a Múzeumok Éjszakáján (videó)

2017.05.20
06:10
Szerbia 44 városában tartják meg ma a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényt
Szerbia 44 városában tartják meg ma a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényt. Belgrádban 68 helyszínen várják az érdeklődőket, mintegy 390 különböző programmal. Szabadkán szintén több helyszínen és sok színes programmal készültek a szervezők: előadásokkal, műhelymunkákkal, filmvetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal. Újvidéken szintén egyebek mellett kiállításokkal, zenei programokkal, irodalmi beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Szabadka és Újvidék mellett több vajdasági településen szervezik meg az eseményt. A Múzeumok Éjszakájának rendezvényeire ingyenes a belépés és a legtöbb esetben ma 17-től hajnali 1 óráig látogathatóak. Zentán a Gyermekbarátok Egyesületének programja nyitotta meg a Múzeumok Éjszakáját. Tárlatvezetést szerveztek általános iskolás diákok számára. Dragan Jankov, Zenta: „A madarak a kedvenceim, mert elég szép madarak vannak, az én kedvencem a fekete gólya.” Kovács Vendel, Zenta: „Nekem a halászrészleg a legjobb, mert közeli ismerős volt, aki a halászfelszerelést adományozta a múzeumnak és a leghíresebb horgász volt Zentán.”



A gyerekek számára a tárgyak újdonságnak számítottak, hiszen nagyrészüket már a nagyszüleik sem használták. Burány Katalin, múzeumpedagógus, Városi Múzeum, Zenta: „Tárlatvezetéssel egybekötött kis kérdőívet kaptak, amelyet a Gyermekbarátok tagjai készítettek elő és különböző tárgyakat kellett felismerni és a tárgyak funkcióját. Ötödikes gyerekek voltak jelen, illetve kisebbek.” A zentai Városi Múzeum a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretén belül működik, és város szerte több rendezvényt is szerveznek. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ: „Ez egy különleges évforduló, a zentai Városi Múzeum életében, ugyanis a 70 év nem kerek évszám, de egy korszakfordulót jelöl. Ezért helyezte Pejin Attila ezt a kiállítás középpontjába.” A tárlat, illetve a múzeum célja, hogy a tudományt, a művészetet és a közművelődést egyszerre mutassa be a közönségnek.
kiállítás
program
múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.